Sajtóközlemény: Szent István ereklyéje Sümegre kerül – az augusztus 20-i körmeneten mutatják be

Sümeg városa Szent István napját a szent király ereklyéjének körmentével ünnepli meg. A városba kerülő felbecsülhetetlen értékű csontereklyét a John Henry Newman oktatási központ és a sümegi önkormányzat együttműködésében létrejövő közösségi főiskola mutatja be az idei körmeneten.

A esemény, amelyre ezután minden évben sor kerül 18 órakor kezdődik a Balaton-felvidéki város központjában.

Az előzményekhez tartozik, hogy 2009-ben dr. Bábel Balázs kalocsa-kecskeméti érsek egy színarany ereklyetartót ajándékozott Robert Bezák nagyszombati érseknek, melynek közepén Szent István jobbjának kis csontdarabkája van. Az ereklye külön oltárra került a dunaszerdahelyi Szent György-templomban. A sümegi ereklye ez a Szent István-i csontszilánk, melyet – az érsek ajándékaként – a dunaszerdahelyi Szent György templomba látogató hívők láthattak a közelmúltig. Az ereklyét tavaly ősszel a kiváló hittudós, John Henry Newman bíboros nevét viselő felsőoktatási központ kapta meg megőrzésre abból a célból, hogy az, a leendő kampuszon kiállításra kerüljön.

Végh László, Sümeg város  polgármestere elmondta: „az ereklye ide kerülésével városunk hitélete is gazdagodik. Új hagyományt teremthetünk a régiek mellé. Sümeg a török hódoltság korában a veszprémi püspökség székhelye volt, a zalai és veszprémi katolikusoknak pedig mindmáig nagy találkozója a sümegi búcsú. Nagy múltra tekinthet vissza a Mária-kultusz is. A ferences kegytemplomban található Piéta a XVIII. század elejéről származik. Itt minden nap imádkozó emberek kérik Szűz Mária közbenjárását,  erről tanúskodik a sok száz hálatábla is. Mostantól a katolikus hívők a szent király felbecsülhetetlen eszmei értékű ereklyéjét is Sümeghez köthetik”.

Dr. Kertész-Bakos Ferenc kutatóprofesszor a közösségi főiskola szakmai vezetője hozzátette: a főiskola fenntartója  a közelmúltban döntött ereklye végleges elhelyezésről. A működést hamarosan megkezdő felsőoktatási intézmény sümegi campusán kápolna kerül kialakításra, ahol az érdeklődők szabadon látogathatják majd a relikviát. „Biztosak vagyunk abban, hogy az ereklye méltó helyre kerül, emelve a sümegi főiskola, és a város rangját egyaránt” – nyilatkozta a kutatóprofesszor.

Vége