A vízimadarakat ne, az énekesmadarakat helyesen etesd!

A madáretetés fontosságáról legtöbben már gyermekkorban hallanak. Sokan bizonytalanok azonban abban, hogy pontosan mivel etessék a madarakat és hová érdemes elhelyezni a madáretetőt. Hasonlóan kibeszéletlen kérdés, hogy a vízimadarak etetése kifejezetten káros. A Veszprém Megyei Kormányhivatal környezetvédelmi és természetvédelmi szakemberei összegyűjtötték a madáretetés főbb tudnivalóit.

A madarak téli etetése valóban fontos, és azt Magyarországon az első fagyok beköszöntétől ezek tartós megszűnéséig kell végezni, így még nem késő felhívni a figyelmet a helyes és helytelen táplálékokra, valamint arra, hogy ha egyszer elkezdtük az etetést, semmiképp ne hagyjuk abba a tél végéig.
A gyakorlott madáretetők bizonyára már használták valamely etetőtípust (talajetető, tálcás etető, dúcetető, függő etető, ablak- és ablakpárkány-etető), sőt, a madaraknak adható eleségek három csoportját is ismerik: olajos magvak, állati zsiradék, gyümölcs. Kevesen tudják azonban, hogy tilos péksüteménnyel, kenyérrel, popkornnal vagy chipssel etetni a madarakat. 
A nem sózott, nem pirított, magas olajtartalmú fekete napraforgó olcsó és könnyen beszerezhető, némi alma és cinkegolyó hozzáadásával pedig igazán tápanyagdússá tudjuk varázsolni. A madáretetőt az épületek melletti fás, bokros zöldfelületekre – akár munkahely közelébe is – érdemes kihelyezni. Fontos, hogy a forgalom és az emberek ne zavarhassák meg evés közben a madarakat, valamint, hogy számukra könnyen megközelíthető legyen. A 150-160 centiméter magasságban elhelyezett függő etetők utántöltését és takarítását kényelmesen el lehet végezni, illetve védelmet nyújthat a ragadozókkal szemben.

Az etető kihelyezésénél a következőkre érdemes figyelni:

  1. A madarak nyugodt körülmények között tudják használni és könnyen meg tudják közelíteni (parkokban az emberektől 10-15 méter távolságban helyezzük ki)
  2. Az etető környékén legyen valamilyen bokor, örökzöld vagy cserje
  3. Kutyák, macskák és egyéb ragadozók ne férjenek hozzá: (ragadozókkal szemben hatékony védelmet nyújthatnak az épületek földszint feletti párkányai)
  4. Könnyen utántölthető és takarítható legyen.

A Balaton partján egész éves probléma a vízimadarak (guvat-, réce-, sirály-, vöcsökfélék, stb.) etetése, amely tilos és veszélyes! Ezzel nem segítjük, hanem épp tömegesen sodorjuk veszélybe, vagy betegítjük meg és ítéljük pusztulásra a tollasokat.

A vízimadarak etetésével kapcsolatos alapvető problémák:

  1. A hosszú ideig tartó, egyoldalú, tápanyagszegény, szénhidrátban gazdag étrend (kenyér) megbetegedést okozhat, fejlődésben lévő fiókák esetében szárnydeformációt eredményez
  2. A könnyen hozzáférhető táplálékforrás mellett a téli túléléshez szükséges vonulási viselkedésforma kimaradhat
  3. A táplálékforrásnál fellépő zsúfoltság a madarak agresszivitását, illetve a fertőzésveszély kockázatát fokozhatja
  4. A madárfajok közötti hibridizáció esélye növekedhet
  5. A vízbe dobált, el nem fogyasztott táplálék környezetszennyező.

A fentiekben említett problémák megelőzése érdekében a vízimadarak esetében a legjobb az, ha SOHA, SEHOL, SEMMIVEL NEM ETETJÜK ŐKET!

(Veszprém Megyei Kormányhivatal)

 

forrás: http://www.kormanyhivatal.hu/hu/veszprem/hirek/a-vizimadarakat-ne-az-enekesmadarakat-helyesen-etesd