Akcióban az unokázós csalók! FIGYELEM!

Kitalált történetekkel hívják áldozataikat telefonon, hogy pénzt csaljanak ki tőlük!

A csalók általában telefonkönyv alapján, találomra hívják fel a kiszemelt célpontokat. Előfordul, hogy a lakókörnyezetében kérdezősködnek, vagy a közösségi oldalakon megadott információkat felhasználva teszik hihetőbbé történetüket.

 A leggyakoribb színlelt ok, hogy az unoka, vagy valamely hozzátartozó balesetet szenvedett, az okozott károk rendezése miatt pedig pénzre van szüksége. A közvetlen találkozás alkalmával azonban könnyen kiderülne, hogy nem ő az, így rendszerint valamelyik ismerősét küldi a pénzért.

Ilyen hívások esetében azonnal ellenőrizni kell annak valóságtartalmát! Legegyszerűbb módja, telefonon felhívni az állítólag balesetett szenvedett hozzátartozót.

Az áldozattá válás megelőzése érdekében, néhány jótanács:

 Ne beszéljünk idegenek előtt, nyilvános helyen magánügyeinkről, hiszen ezeket az információkat a bűnelkövetők felhasználhatják. Soha ne nyissunk ajtót ismeretlen személyeknek, és bármilyen indokra is hivatkoznak, ne adjunk nekik pénzt. Gyanús idegenek látogatása esetén igyekezzünk megjegyezni személyleírását, amennyiben valamely szolgáltató dolgozójának mutatkozik be, mindig kérjük el az igazolványát és ellenőrizzük le a szolgáltató telefonos ügyfélszolgálatán. Ha személygépkocsival érkezik, lehetőség szerint jegyezzük meg a rendszámot is.

A Tapolcai Rendőrkapitányság arra kéri az idősek családját, közvetlen ismerőseit, hogy hívják fel rokonuk figyelmét a fentiekhez hasonló történetekre, bűnelkövetési módszerekre. Ha mégis bűncselekmény áldozatává válnak, azonnal értesítsék a rendőrséget a 112-es segélyhívó számon!

                                                                                            Juhász Kinga r. a.
                                                                                          megelőzési főelőadó
                                                                                   Tapolcai Rendőrkapitányság