Civil szervezetek bemutatkozása – Sümeg Város Önkéntes Tűzoltó Egyesülete

Május 4-e Szent Flórián, a tűzoltók védőszentjének ünnepe, a Tűzoltóság napja. Köszönjük a tűzoltóknak, hogy az év minden napján kiemelkedő helytállással óvják az emberek életét! A jeles nap alkalmából májusban Sümeg Város Önkéntes Tűzoltó Egyesületét mutatjuk be. 

Sümeg Város Önkéntes Tűzoltó Egyesülete az egyetlen olyan sümegi civil szerveződés, mely – megszakításokkal bár – alapítása óta napjainkig működik. Történetének bemutatására Oláh Ferenc (1924-2011) vállalkozott az 1990-ben összeállított „Adatok a Sümegi Önkéntes Tűzoltóegyesület történetéhez” című kéziratban maradt tanulmányában. Ezt vette át, részben egészítette ki Tóth Gyula, amikor megjelentette „A sümegi tűzoltóság története 1889-2000” című munkáját 2001-ben. Százhuszonöt év történetét Miklósi-Sikes Csaba nyugalmazott múzeumigazgató dolgozta fel, s adta közre, mutatta be 6 évvel ezelőtt. 

A Sümegi Tűzoltó Egylet 1889-es megalakulásáról egy – a levéltárban lévő – írás tesz említést. A szervezet kisebb-nagyobb megszakításokkal működött a II. világháborúig, azt követően viszont állandó tevékeny résztvevője volt a térség tűzvédelmének. 1996 június 1-től az országban elsők között állandó ügyelet létesült. 1998 nyarán az egyesület vagyonából és felszereléséből 23 település megalakította az Önkéntes Tűzoltóságot, köztestületi formában. Sümeg járás életében fontos szerepet játszik a katasztrófavédelem és a közösségfejlesztés területén is, az immár 131 évet megélt szervezet. 

A jelenleg aktív tagokkal és támogatókkal működő civil szervezet 26 település állandó védelmét látja el. Az egyesület és a Sümegi Önkéntes Köztestületi Tűzoltóság párhuzamosan működik úgy, hogy a köztestület dolgozói a szabadnapjaikon szintén önkéntes feladatokat látnak el. Az egyesület hatékonyan működik azokban az esetekben, amikor egyszerre több eseményről érkezik bejelentés, vagy – ami Sümeg szempontjából fontos- más településen történő hosszabb beavatkozás során meg tudja oldani a város védelmét.

Közösségi szerepük is nagyon fontos, rendezvények aktív együttműködői, testvérvárosi kapcsolatok lelkes ápolói. Sümeg és Szováta kapcsolata 20 éves múltra tekint vissza. Talán a legerősebb a Sümegi Önkéntes Tűzoltó Egyesület és a Szovátai Önkéntes Tűzoltók szakmai kapcsolata, akik több éve rendszeresen találkoznak, közös programokat szerveznek. Szoros kapcsolatot ápolnak Aichtal  (Baden-Württemberg, Németország) és Koscian (Lengyelország) testvértelepülésekkel is. 2019 nyarán a franciaországi Ligny-en-Barrois település, Aichtal francia testvérvárosa, a Sümegi Önkéntes Tűzoltó Egyesület részére egy olyan Renault típusú tűzoltóautót adományozott, ami a közeljövőben nagy segítséget jelent majd az erdei, hegyi és egyéb nehezen megközelíthető terepeken történő tüzek oltásában, illetve bajbajutottak mentésében.

Kívánjuk, hogy még sok éven keresztül működjön ilyen példaértékűen a Sümegi Önkéntes Tűzoltó Egyesület, legyen aktív a katasztrófavédelem, segítségnyújtás területén és a közösségi életben egyaránt. 

Oszkai Réka