SAJTÓKÖZLEMÉNY

 

Veszprém megyében továbbra is elérhetőek a térítésmentes influenza-oltások a háziorvosoknál

 

Veszprém megyében még 19 ezer adag felnőtt és 50 adag 3 éven aluli gyermekek számára adható, térítésmentes oltóanyag áll rendelkezésre a háziorvosi praxisokban. Szükség esetén a Veszprém Megyei Kormányhivatal azonnal biztosítja a további oltóanyagokat a háziorvosi szolgálatok részére.

 

A Veszprém Megyei Kormányhivatal a 2018/2019. évi influenza szezont megelőzően, októberben 46 ezer adag 3Fluart felnőtt háromkomponensű oltóanyagot, illetve 200 adag 3 éven aluli gyermekeknek adható vakcinát szállított ki a megyei háziorvosokhoz. Ezt az oltóanyagot térítésmentesen biztosítja a kormány ebben az évben is azok számára, akik életkoruk, vagy egészségi állapotuk miatt fokozottan veszélyeztetettek (például 60 év fölöttiek), illetve akik ezen csoportokat az influenzavírus átadása révén veszélyeztethetik (például egészségügyi dolgozók). Azok részére, akik nem tartoznak egyik kockázati csoportba sem, térítés ellenében, receptre kiváltható oltóanyagok elérhetőek.

 

A korábbi évek gyakorlatának megfelelően idén is működik a megyei influenza-figyelő szolgálat. A megnövekedett számú influenzaszerű megbetegedések miatt kórházi látogatási tilalom van érvényben a Zirci Erzsébet Kórház-Rendelőintézet Krónikus Belgyógyászati Osztályán, a Csolnoky Ferenc Kórház Szülészeti és Központi Intenzív Osztályán, a PIC és Gyermek-intenzív részlegeken és az Onkológiai Centrumban január 21-étől, a tapolcai Deák Jenő Kórház Ápolási Osztályán pedig január 23-ától.

 

Az infulenza-vírus terjedésének megállítását az alábbiakkal tudjuk segíteni:

 

  • Járványos időszakban kerülni kell a zárt, zsúfolt helyeket.
  • Ha valaki megbetegszik, pár napig maradjon otthon, fontos az ágynyugalom.
  • Védje környezetét azzal, hogy zsebkendőbe köhög, tüsszent vagy maszkot hord!
  • Javasolt a gyakori kézmosás, a helyiségek gyakori szellőztetése, a réteges öltözködés, és a vitamindús étkezés.

 

2019.01.29.

Veszprém Megyei Kormányhivatal