SAJTÓKÖZLEMÉNY Folyamatos a strandok vizének minőség-ellenőrzése

Népegészségügyi feladatkörében eljárva folyamatosan ellenőrzi a megye területén lévő fürdőhelyek vízminőségét a Veszprém Megyei Kormányhivatal. A szezon előtt lefolytatott helyszíni szemlék alapján mind a strandok vízminőségét, mind az üzemeltetés feltételeit rendben találták a szakemberek. A nyár folyamán havonta vesznek vízmintát a fürdőhelyeken.

Veszprém megyében a Balatonon 64, a kislődi Hámori tavon 1, a Nagyteveli víztározón 1, a vinár-marcalgergelyi Joó tavon szintén 1 ellenőrzött fürdőhely található.

A strandok vízminőségét általában szezononként négyszer vizsgálják az akkreditált laboratóriumokban vízminta alapján. Veszprém megye strandjait a Veszprém Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztály Laboratóriumi Osztálya ellenőrzi. A vízmintavétel mellett a helyszínen szemrevételezik, hogy a víz felülete tiszta-e, tavak esetében fellelhetőek-e nagyobb mennyiségben toxinokat termelő baktériumok.

A fürdővizek minősítése – uniós irányelv alapján – az aktuális és az azt megelőző három év bakteriológiai vizsgálati eredményei alapján a Nemzeti Népegészségügyi Központ hatáskörébe tartozik. Veszprém megye strandjai a 2015-2018-as éveket alapul véve szinte minden esetben kiváló minősítést kaptak: https://www.antsz.hu/data/cms82486/termeszetes_furdovizek_2018.pdf 

 

 A fürdőzéssel kapcsolatos veszélyekről

Hogy a fürdőzés jó szórakozás legyen, és ne váljon tragédia forrásává, érdemes betartani az alábbi tanácsokat:

  • Fürdeni csak kijelölt fürdőhelyeken szabad. A nem engedélyezett helyszíneken a víz minőségét nem ellenőrzik, a fürdőzés higiénés feltételei nincsenek meg, a természetes vizek veszélyesek is lehetnek.
  • Fürdőhelyen soha ne hagyjunk felügyelet nélkül gyermeket!
  • Nem tanácsos közvetlenül étkezés után, teli gyomorral, alkohol, gyógyszer hatása alatt fürdőzni.
  • Ahogy az minden nyáron elhangzik, nem szabad felhevült testtel vízbe ugrani, illetve vigyázni kell a tavak alsóbb vízrétegeinek hideg áramlataira, amelyek ugyanúgy okozhatnak lábgörcsöt, víz alá bukva pedig szívbénulást, mint a hirtelen vízbeugrás.

 

Veszprém Megyei Kormányhivatal