Táborozás a Balatonnál

Sümeg Város Roma Nemzetiségi Önkormányzata a Belügyminisztérium által kiírt pályázaton elnyert, ROMA-NEMZ-TAB-20-0217 azonosítószámú támogatói okirat alapján megítélt támogatás segítségével 21 fő gyermek számára szervezett táborozást 2020. augusztus 13-18. között Balatonszárszón.

A táborozás általános célja a gyermekek szabadidős, játékos kikapcsolódása, egy az otthonuktól távolabbi környezetben. A 6 napot sikerült olyan tartalommal megtölteni, ami ötvözte mindezt a hagyományok megismerésével, azok megőrzésével, közösségépítéssel, és a szocializáció elősegítésével.

 

A gyerekek megismerhették a környék kínálta természeti és épített értékeink jelentős részét, Balatonszárszó, Balatonföldvár, Balatonboglár, Balatonszemes, Tihany és Zamárdi érintésével. A programelemek között szerepelt templom- és múzeumlátogatás, kalandpark látogatás, hajókirándulás, település felfedező- és kisvonat túra, kézműves és csapatépítő foglalkozások.

Az önkormányzat részéről résztvevő, valamint a szakmai kísérők a táborhely adta lehetőségek függvényében napi szinten építették be a programokba azt az ismeretanyagot, ami a néphagyományokhoz, mesterségekhez, kultúrához, szokásokhoz köthető. Ennek keretében cigány ételek készültek, a gyerekek cigány dalokat tanulhattak, illetve a cigány költészet műveiből olvashattak fel. Emellett hangsúlyt kaptak még a tradicionális játékok és előadások.

E nyári kikapcsolódás ismét maradandó élményt jelentett a gyermekek számára.