Terjed az influenzajárvány Veszprém megyében

SAJTÓKÖZLEMÉNY

Átlépte a járványküszöböt és terjed az influenzajárvány Veszprém megyében. A Veszprém Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi főosztálya legfrissebb jelentése szerint az elmúlt héten (6. hét) mintegy ezren fordultak orvoshoz influenzaszerű tünetekkel, majdnem másfélszer annyian, mint egy héttel korábban. Az influenzások száma idén az 5. héten haladta meg a járványküszöböt. A járvány leginkább a gyermekeket és a 35 év alattiakat érintette. 

Az influenza miatt látogatási tilalmat rendeltek el a veszprémi Csolnoky Ferenc Kórház valamennyi osztályán február 15-étől.

A népegészségügyi szakemberek szerint még mindig érdemes beadatni a veszélyeztetettek részére ingyenesen igényelhető influenza elleni védőoltást. Felhívják ugyanakkor a figyelmet arra, hogy a védettség kialakulásához 14 napra van szükség.  A betegség által veszélyeztetettnek tekinthetők a krónikus vagy immunrendszeri betegségben szenvedők, gyermekek, idősek, várandósok, illetve akik munkájuk révén gyakran vesznek igénybe tömegközlekedést, vagy közeli kontaktusba kerülhetnek betegekkel. 

A megelőzés szempontjából a megyei tisztifőorvos azt javasolja: kerüljük a tömegrendezvényeket, ne látogassunk időseket, gyermekeket az influenzaszezonban, használjunk zsebkendőt tüsszentés-köhögés során és minél gyakrabban mossunk kezet.

Ha az influenza tüneteit észleljük – hirtelen magas láz, fejfájás, izomfájdalom, elesettség érzés, később hurutos tünetek –, akkor forduljunk orvoshoz, kerüljük a közösséget és igyunk sok folyadékot!

A Veszprém Televízió interjúja Dr. Pápai Enikő megyei tisztifőorvossal itt megtekinthető: 

https://www.veszpremtv.hu/tv-musor/helyzetkep-az-influenzajarvanyrol/

 

Veszprém Megyei Kormányhivatal