Új turisztikai célpont: Ramassetter Látogatóközpont született!

A Ramassetter-ház Sümeg város kiemelt épített és szellemi öröksége, mely a belváros turisztikailag frekventált helyszínén, a Plébániatemplomot a Ferences templommal összekötő turisztikai tengely mentén található.

A műemlékvédelem alatt álló épület a város híres polgármesterének, mecénásának szülőháza. Sümeg város vezetése néhány évvel ezelőtt határozta el, hogy Ramassetter Vince előtt tisztelegve felújítják az épületet. Sikerült pályázati forrást is találni erre, de számos támogatás is segítette a törekvéseket. Így valósulhatott meg augusztus 20-ára a Ramassetter Látogatóközpont ünnepélyes átadása.

A Ramassetter Látogatóközpont ünnepélyes átadása méltán esett augusztus 20-ára. A Ramassetter-ház, a nagy előd nevéhez kapcsolódó kultusz, a jelenkor tiszteletének és megbecsülésének e módon történő kifejezése megkoronázta az ünnepet. Széles körű összefogással, támogatással születhetett újjá ez az épület.

Az elmúlt hónapokban megfeszített tempóban folytak a munkálatok, a feladatok sokféle koordinációjára volt szükség, melynek eredményeként most készen áll a létesítmény.

Összességében megújult teljes egészében a ház tetőszerkezete, megerősítették a falakat, új nyílászárókat kapott az épület és 2020. szeptemberétől látogatóközpontként funkcionál majd izgalmas, interaktív többfunkciós terekkel, a Ramassetter Vince nevéhez fűződő bor és pezsgőkészítés, szőlészet, kékfestés  tárgyi emlékeivel, városunk turisztikai kínálatával és a „Sümegfoglaló” című, online városi sétával egybekötött játékkal.

Az átadási ünnepségen a város polgármestere, Végh László a köszönet hangján szólt az érdeklődő sokasághoz, kiemelve név szerint is azokat a képviselőket, akik az előző ciklusban dolgoztak a városért és tiszteletdíjukat ajánlották fe a Ház felújítására. De a köszönet rajtuk kívül is nagyon sok embert megillet – hangsúlyozta a város vezetője-, széles körű együttműködés alakult annak érdekében, hogy a felújítás teljes körű legyen.

A térség választott országgyűlési képviselője, Fenyvesi Zoltán is szólt a turisztikai fejlesztés jelentőségéről. Hangsúlyozta, hogy újabb történelmet idéző turisztikai attrakció jött létre Sümegen, a város kulturális értékeire építve. Sümeg a múltra alapoz, de ezzel párhuzamosan a jelent és a jövőt is gyarapítja.

Az átadást jelképező szalag átvágása előtt az új létesítményt megáldotta Nagy József főesperes, kanonok.

A civil érdeklődők hamar birtokba vették a házat, álmélkodva járták körbe a régmúlt emlékeit bemutató kiállítást az innovatív megoldásokat mutató elemekkel. A sümegiek büszkeséggel nyugtázták, hogy a belváros szívében sokáig leromlott állapotban lévő épület most méltó külső formájában és tartalmában egyaránt a Ramasssetter család emlékéhez.