Ünnepélyes alapkőletétellel elindult az Ipari Park beruházása

A fejlesztéssel komplex, minőségi szolgáltatásokat tud a város nyújtani a térségben már működő vagy újonnan alakuló, betelepülő vállalkozásoknak. Sümeg Város Önkormányzata a beruházással a térségi gazdasági környezet fejlesztését kívánja megvalósítani, mellyel – és ez fő szempont -, új munkahelyek is létrejönnek. E céloknak az eléréséhez elengedhetetlen az iparterület infrastruktúrájának fejlesztése. A pályázattal egy 600 négyzetméter alapterületű, kétszintes inkubátorház és egy ezer négyzetméteres csarnok jön létre az Eitner úton, valamint a szolgáltatások számának és színvonalának növelése. Ezen dolgozott a Képviselő-testület az utóbbi években.

Ez a nap egy igazi ünnep – fogalmazott köszöntőjében Végh László polgármester -, hatalmas teljesítmény a város részéről. A kormány jóvoltából – és annak az elképzelésnek köszönhetően, hogy a Terület és Településfejlesztési Operatív Program döntő része a munkahelyteremtést támogatja-, Sümeg sikeresen pályázott, és nyert 600 millió Ft-ot. Ez biztosítja, hogy egy nagy ugrást tegyünk előre. Ehhez kívánok az egész városnak a következő évekre, évtizedekre töretlen fejlődést, amely ráépülhet az eltelt négy és fél, öt év munkájára.

Kiemelte a nagy elődöket is, akiknek nyomdokain halad a mai városvezetés. Ramassetter Vincéről kapta nevét a ma érvényben lévő gazdaságfejlesztési program, mely kiemelten tartalmazza az ipar fejlesztését.

Cseresnyés Péter államtitkár Böjte Csabát idézve kezdte gondolatait: Az emberiség és népünk nagyjai is hasonlóképpen álltak a feladatokhoz, hittek a Jóistenben, hittek önmagukban és nekimentek a feladatoknak. Sümeg gyarapodásának is egyik oka ez. Az, hogy az itt élők és vezetőik régóta bölcsen sáfárkodnak a táj és a történeti értékek rejtett lehetőségeivel.

A kormányzati intézkedések mellett nélkülözhetetlen a jól működő önkormányzatok, és az élő, funkcionáló helyi közösségek munkája, a stabilitás és biztonság. Ez az inkubátorház akkor teljesíti be küldetését – fogalmazott-, ha nemcsak sikeres cégek születésénél bábáskodik, hanem minél több családnak segíti biztosítani a kiegyensúlyozott gyermeknevelés egzisztenciális hátterét. Örömömnek adok hangot – folytatta -, hogy egy ilyen nélkülözhetetlen fejlesztés megvalósításához nyújthatott a kormány vissza nem térítendő támogatást.  

Ma már szerencsére nem az a feladat, hogy a munkanélküliséget hogyan lehet megoldani – fogalmazott a térség országgyűlési képviselője -, Sümeg mutatói is már jók e tekintetben. Azon kell dolgozni, hogyan lehet minőségi megoldásokat alkalmazni. Ez a fejlődés is ezt szolgálja. Kiemelte, az ipari beruházások mindig meghatározzák egy-egy település jövőjét hosszú távon is. Sümegen is jó alkalmat biztosít ez arra, hogy a végzett szakemberek itt építsék fel a jövőjüket.

A köszöntőket követően került sor az alapkőletételre, a szokásoknak megfelelőn a ma értékeit helyezték el a jövő számára – kapszulába zárva, majd megáldotta a fejlesztés helyszínét Nagy József főesperes, kanonok úr.  

Az Ipari Park területén a tervezett célokat és a technológiákat ötvözi a kivitelezői munka- ezt fogalmazta meg a munkálatokat végző vállalkozás vezetője.  A kisebb vállalkozások az átmeneti időszakban ide települve a költségeik optimalizálása mellett tudnak majd irodákat létesíteni, vagy műhelyeket kialakítani – tehát az első lépéseket tudja az önkormányzat segíteni.

Az Ipari Parkban kitűzték már elsőként az inkubátorház alapjait, és nagy erőkkel folytatódik a munka, hogy elérhető közelségbe kerüljön a szeptemberi, októberi átadás és a működtetés elindítása.