VI. Zsófia Bál

A farsangi báloknak különleges hagyománya van Sümegen. Régen – Kisfaludy Sándor révén – a zalai nemesség találkozó helye, a társasági élet meghatározó városa volt. Az utolsó megyebált is itt rendezték, 1848-ban. A neves Zsófia Bál ezelőtt hat évvel indult útjára. A rendezvény névadója Ramassetter Vince felesége, aki szívén viselte a nehéz helyzetben lévő gyerekek, családok sorsát, minden tőle telhető módon támogatta az oktatást, az egészségügyet.

A bál mai szervezői is a jótékonykodást tűzték ki – folytatva Zsófia asszony nemes hagyományát. Ebben az évben a Kálvária fog megújulni közös adakozással, s ehhez jó alkalmat biztosított az immáron hatodik születésnapját ünneplő Zsófia Bál. A bálozó közönséget elsőként házigazdaként Papp Imre várkapitány köszöntötte, visszagondolva a kezdetekre. Végh László polgármester is a köszönet hangján szólt, kiemelve, hogy a bál életképes ötlet volt, bizonyítja ezt a mai alkalom is. Fenyvesi Zoltán, a térség választott országgyűlési képviselője a megye legrangosabb rendezvényei közé emelte a sümegi eseményt és Takács Szabolcs kormánymegbízott is örömmel tett eleget a meghívásnak. A Savaria Táncegyüttes nyitótánca majd latin showműsora ámulatba ejtette a közönséget. A bál fő célja, a segítés iránti vágy, az adakozókedv meg is hozta gyümölcsét. A gazdag tombolafelajánlásoknak köszönhetően, fél millió Ft gyűlt össze a bálon, ez azt jelenti, az adventi forgatag jótékonykodásával együtt már közel egymilliós összeggel lehet tervezni a kálvária felújítását.

Ez a bál tehát jóval több volt puszta szórakozásnál. Olyan jótékonysági rendezvénnyé vált, olyan társadalmi eseménnyé szélesedett, amely méltó a történelmi elődök által alapított hagyományok ápolására, a ma élők összekovácsolására.