Nemzetközi kapcsolatok

Aichtal

(Baden Württembert, Németország)

Bővebb információ: www.aichtal.de

Polgármester: Lorez Kruss

Tel.: 0049/7127 580311, Fax: 0049/7127 580360

Távolság: kb. 870 km

Rathaus Aichtal – Aich

Waldenbucher Straße 30.

72631 Aichtal

A település mindegyik városrészének – Grötzingen, Aich és Neuenhaus – megvan a saját jellegzetessége, mégis harmonikusan illeszkednek egymáshoz- ez Aichtal városa. Terjeszkedő vállalkozások, a történelmi városrész (“Stadtle”) és a csodás környék mind hozzájárulnak ahhoz, hogy jól érezzék magukat Aichtalban.

Grötzingen régi városmagjában érdemes megnézni a faszerkezetes házakat. Az 1693-ból származó pompás plébániahivatal, a késő gótikus evangélikus templom, a régi festői iskolaépület, amely ma az evangélikus egyházközség központjaként szolgál és a városfal megmaradt romjai a fő nevezetességek közé tartoznak.

Schönbuch szélén, az Aich és a Schaich folyók összefolyásánál fekszik a természetileg különösen vonzó városrész, Neuenhaus. Neuenhausban a korábban domináló fazekasmesterségre emlékeztet a “Fazekas-kút” és a Fazekas Múzeum. A települést erdő veszi körül és a Schönbuch természeti park határolja.

Aichtalnak is van saját történelme, noha a város “egészként” még meglehetősen fiatal. A születési órája – a községreform során – az 1975. évre tehető. Grötzingen városa, Aich és Neuenhaus községek ebben az évben egyesültek új várossá, Grötzingenné. A közösség csak 1987 óta nevezi magát Aichtalnak, amely az Aich völgyénél fekszik; ez adta a város nevét.

Aichtal egy 10. 373 lakossal rendelkező törekvő kisváros sokszínű sport- és kulturális élettel, szabadidő- lehetőségekkel és szociális intézményekkel. Kiválóan felszerelt óvodák, az Aich Ifjúságház, időseknek épült lakások és egy gondozási otthon tartozik hozzá.

A város egyik további előnye a fekvése. A tartományi főváros, Stuttgart, nemzetközi repülőterével, a Neckar völgye, a Feketeerdő és a Bodeni-tó egy kirándulás alkalmával könnyen elérhetők.

Aichtal és Sümeg Önkormányzata között a partnervárosi kapcsolat 1990-ben jött létre. Az évek során megszervezett színes programok, rendezvények, megbeszélések nagyban tükrözik a Sümeg és Aichtal közötti kapcsolat életképességének egyre szilárdabbá válását. Az elmúlt évben sem szakadt meg a kulturális, sport és egyéb területeken kínálkozó lehetőségek kölcsönös kiaknázása. A létrejött együttműködés több társadalmi réteg bevonásával erősödött tovább. (pl. diákok táboroztatása, szociális otthon lakóinak megvendégelése stb.) A települések közti kapcsolat révén a sümegi és az aichtali könytárak között is tartalmas együttműködés alakult ki, melynek során művelődési intézményünk több értékes gyűjteményhez jutott.


Szováta

(Erdély, Románia)

Bővebb információ: www.szovata.ro/

Polgármester: Péter Ferenc

Tel.: 0040 2/65 570 970

Szováta Város Polgármesteri Hivatala, 3295 Sováta, Fő út 155.

A Szováta és Sümeg városok közötti együttműködést az 1998-ban aláírt testvér-települési szerződés törvényesítette. A kapcsolat egy régebbi, az oktatási intézmények közötti cserelátogatással indult, amely azóta kiterjedt a sport, a kultúra és a tűzvédelem területére is.

Szováta város Erdély keleti, a mai Románia középső részén helyezkedik el. A Maros és Hargita megyék közigazgatási határa által kettéválasztott történelmi Sóvidék legnagyobb települése, központja. Marosvásárhely felől Szováta felé közeledve a Görgényi havasok impozáns csúcsai tűnnek szembe, mintegy uralva a fehér szállodák mögötti erdőségeket. Közepén a Görgényi havasok legmagasabb csúcsa, az 1777 m-es Mezőhavas és tőle jobbra az 1628 m-es Ferencziláza- tető magaslik.

Turisztikai jelentőségét, európai hírnevét sós tavainak, köztük kontinensünk legnagyobb heliotermikus tavának, a Medve- tónak és a sós iszap – tiszta levegő együttes, jótékony hatásának köszönheti.


Koscian

(Lengyelország)

Bővebb információ: www.koscian.pl

Polgármester: Andrzej Pribysla

Urzad Gminy

Ul. Mlynska 16.

64 – 000 Koscian

Koscian és Sümeg között a partnervárosi kapcsolat felvételére 2004-ben került sor. Az együttműködés eddigi tapasztalatai pozitívak. A testvérvárosi kapcsolat kialakulása nagyban köszönhető a két település tűzoltóságának, melyek már korábban is szerveztek közös programokat. Az évek alatt kialakult tartós és sokoldalú barátságok még szorosabbra fűződtek, ezáltal az egymással szembeni nyitottság is jelentősen kiszélesedett.

2007-ben került sor a kosciani és a sümegi gimnázium között a partneriskolai megállapodás aláírására. Az együttműködés főbb célkitűzései a sport és szabadidős programok kölcsönös szervezése, a két ország és azok tradícióinak bemutatása, EU ismeretek bővítése, közös projektek indítása.


Tapolca

(Magyarország)

Bővebb információ: www.tapolca.hu

Polgármester: Dobó Zoltán

8300 Tapolca, Hősök tere

Tel.: 87/510- 150, Fax: 87/511- 164

A partnervárosi megállapodás 2007. márciusában kötötte meg a két település, melynek célja a városok között a turisztikai, kulturális, igazgatási, sport területeken történő együttműködés kölcsönös kiterjesztése. Magyarországon egyedülálló módon két közeli település vált testvér várossá.


Vobarno

(Olaszország)

Bővebb információ: www.vobarno.com

Polgármester: Carlo Panzera

Comune Di Vobarno

Provincia di Brescia

Piazza Ferrari, 1

C. A. P. 25079

Vobarno önkormányzatának 2008. májusában került aláírásra a testvérvárosi megállapodás Sümegen. Ezt előzte meg az első személyes találkozás, amikor önkormányzati, intézményi és civil szervezeti körből összeállított delegációnk látogatást tett az olasz kisvárosban.

Vobarno az Olasz Köztársaság területén található Brescia megyében fekszik, 7800 lakost számláló kisváros. A Chiese folyó partján, a Sabbia- völgyben – mely Lombardia tartomány legkeletibb völgye – helyezkedik el, nem messze a Garda tótól. Vobarno régi iparosi hagyományokkal rendelkezik, a XIX. századi vasmegmunkáló üzeme révén, napjainkban pedig számos ipari és kézműves tevékenységnek ad helyet. Vobarno Önkormányzatához tartozik még 8 különálló, a völgyben vagy a hegyoldalakon fekvő település is, melyek közül a legtávolabbi 10 km- re van a központtól. Vobarno szerény, ám jelentős kulturális és művészeti örökséggel is rendelkezik.

A Vobarnoval kötött együttműködés alapja a két város történelmi múltjának és jelenének megismerése, valamint polgárainak a megismerkedése úgy a gazdaság, mint a szellemi értékek terén. Vobarno és Sümeg igyekszik fenntartani, ápolni, fejleszteni a partneri kapcsolatot, hogy ily módon tartós barátság, együttműködés jöjjön létre. Példaértékűvé kívánják tenni egyezségüket az oktatás, közművelődés egy jó és békés meggyőződés jelképe.