2017. május

HÉT sikeres projekt az első kör eredményhirdetése után

Elbírálták a Terület – és Településfejlesztési Operatív Program első körének pályázatait. Sümeg 11 projektet nyújtott be, és ebből már 7-nek megérkezett az eredménye. A város jövőjét megalapozó sikerekről beszélgetünk

Végh Lászlóval, Sümeg Város polgármesterével.

Május negyedike egy olyan dátum, mely sokáig emlékezetes lesz. Ekkor születtek meg a már sokat emlegetett, úgynevezett TOP-os pályázatok eredményei. Mit jelent ez számokban kifejezve?

Ha egy számmal foglaljuk össze a pályázati sikereket, akkor 1515 millió, azaz több mint másfél milliárd forint fog érkezni a városunkba a következő időszakban a 7 nyertes projektnek köszönhetően. Vannak igen nagy pályázatok – 600 milliós, több száz milliós -, és a legkisebb egy 20 milliós pályázat.

Milyen hosszú volt az út a projektötletek megszületésétől a pályázati sikerekig?

A 2014-es önkormányzati választások után rögtön elkezdtünk az előkészítésen dolgozni, az ötletek már akkor megszülettek. 2016. márciusában adtuk be az első pályázatokat. Úgy érzem, nem is volt olyan nehéz a dolgunk, hiszen már a választások előtt a kampányban is beszéltünk sokat a város fejlesztéséről. Ezeket az elképzeléseinket megbeszéléseken széles körben ismertettük, összevetettük másokéval, így alakultak ki a kész projektek.

Mely területek fejlesztését lehet most megvalósítani?

Fontos célkitűzésünk volt – és ez most is a legfontosabb-, a gazdaságfejlesztés és az ipar, az ipari terület fejlesztése. Ez egy szép nagy projekt. Ezen kívül még két másik terület is kiemelten fontos. Az egyik a turizmus, a másik pedig az egészségügyi, szociális területek infrastrukturális fejlesztése. Ez a három terület teljes összhangban volt a pályázati kiírásokkal. Úgy érzem, sikeresnek nevezhetjük magunkat. Köszönhető ez annak, hogy nagy gonddal állítottuk össze pályázatainkat, emellett arra is figyeltünk, hogy stratégiailag is megtervezett legyen. Nemcsak rövid távon gondolkodtunk, hanem távlatilag is, hogy később mi vagy az utódaink tudjanak ezeken az alapokon tovább építkezni.

Fontos stratégiai szempont az ipari park fejlesztése a munkahelyteremtés és az adóbevételek alakulása szempontjából is. Több, mint 600 millió forintot nyert Sümeg erre a célra. Mire lesz elegendő ez az összeg?

Egy inkubátorház és egy csarnok fog megépülni ebből az összegből, valamint 2 hektárnyi területet is tudunk vásárolni. Sümegen azzal voltunk bajban – és ez most is probléma -, hogy önkormányzati szabad területek nem állnak rendelkezésünkre az ipari parkunkban. Az utóbbi egy- két évben sok érdeklődő jelentkezik, akár 10 – 20 hektárnyi terület is betölthető lenne. Igyekszünk ezen segíteni. Egy évvel ezelőtt saját erőből vásároltunk 4 hektár szabad területet, és ebből most 2 hektárt bevonunk a pályázatba. Ezen fog felépülni a több mint 1000 nm-es csarnok és az inkubátorház, melyekre komoly igény jelentkezik. 2-4 év múlva az ipari parkban a 600 millió forintból megvalósuló fejlesztés teremt majd olyan új vállalkozásokat, amelyek a foglalkoztatottságot növelik. A cégek egyre nagyobb perspektívát látnak abban, hogy Sümegen indítsanak vállalkozást vagy a telephelyüket ide telepítsék.

Másik sikeres pályázat a tarisznyavár területére vonatkozik. Különleges helyszínen vásári forgatagot terveznek.

A helyi gazdaságfejlesztés között úgy gondoltuk, hogy egyrészt a már meglévő belvárosi piacot tesszük komfortosabbá, másrészt megálmodtuk – a három egyetemistával, akik dicsőséget szereztek városunknak az országos marketing versenyen -, a középkori zsibvásárt. A várból, a vár környékéről a turistákat így lehet a legjobban bevezetni, becsalogatni a belvárosba, jelentős forgalmat generálva a felső templom, a Kisfaludy tér és a Hétvezér tér környékére. Bízom benne, hogy sikerül. Felépül itt egy új piac, alkalmanként vásári forgatag alakul ki. Úgy képzeljük, hogy középkori ruhákban, jelmezekben kínálják majd portékáikat az árusok.

Harmadik nagy terület a zöld város. Mi valósul meg a focipálya környékén a közel fél milliárd forintból?

Egy új városrész fog kialakulni, emellett a Petőfi utca és a Flórián tér környékének nagyfokú megújulása várható. A sportpálya környékén az épülő tanuszodától nyugati irányba, tehát a régi strand területének nagyjából kétharmadát fogja elfoglalni ez a projekt, illetve azt a területet, ami a sportpálya felé terjeszkedik. Itt lesz egy tó, köré pedig megálmodták a szakemberek a Kárpátokat, ugyanis kicsit összemossuk ezt a geoparkos ötleteinkkel is. Kellemes környezet jön létre kocogópályával, a parkban kültéri fitneszgépekkel valamint egy vendéglátó hely is létesül. Ez úgy 50- 60 méterre terül majd el a tanuszodánktól. Más projektek is alakítják ezt a városrészt, hiszen itt fog megépülni a kézilabda csarnok. Tehát a zöld város helyszínén minden a sportról és a rekreációról szól majd. A malomból pedig terveink szerint turistaszállót alakítunk ki. Két- három év múlva ez a rész Sümeg egyik büszkesége lesz. Fontos ezen kívül a városrésznek egy másik szakasza is, a Petőfi utca. Ez is megújul parkosítással és csatornázással. A nyílt csapadékvíz- elvezetőket lefedjük, ily módon is megnövelve a parkolóhelyeket.

Az első pályázatok eredményei vannak most meg. Reménykednek a további sikeres pályázatokban?

Igen, bízom abban, hogy a már benyújtott további 4 pályázatunk is sikeres lesz. 2017. május 4-e úgy vonulhat be a 21. századról szóló sümegi történelemkönyvekbe, mint egy piros betűs ünnep. Már a másfél milliárd is egy hatalmas összeg, de bízom abban, még lesznek sikereink az első körben és a TOP2-ben is vannak elképzeléseink.

Köszönetet mondok ezúton is Fenyvesi Zoltánnak, a Veszprém Megyei Önkormányzat Közgyűlése alelnökének, a pozitív, támogató hozzáállásáért. Mindenképpen megalapozta a mi sikeres pályázati munkánkat a köztünk lévő nagyon jó szakmai kapcsolat. Alelnök úr folyamatosan figyel arra, hogy Sümeg valóban egy lemaradt térség volt, és most van lehetőség a felzárkózásra. Sümegen az elmúlt évtizedekben elég mostoha körülmények voltak, kevés pályázati pénz ékezett ide. Ez a másfél milliárd forint és amiben még reménykedünk, valamint hozzá adjuk a Palotára, a tanuszodára, a kézilabda csarnokra kapott összegeket, ez bizony 4- 5 milliárd forint lesz. Ennyi fejlesztési forrás nem érkezett Sümegre két- három ciklus alatt sem. Köszönöm mindenkinek, aki barátja Sümegnek és segíti terveinket valóra váltani!

Mit jelent a város életében ez a nagy irányú fejlesztés?

Hiszek abban, hogy ez egy teljesen új kezdet Sümeg számára. Egy új aranykornak, fénykornak a lehetősége van most a kezünkben. Ezért dolgozunk két és fél éve. Sümegen a város méretéhez képest túl nagy intézményi hálózat van, amit az önkormányzatnak kell fenntartania. Ehhez társul egy fejletlen gazdaság, egy nagyon fejletlen ipar és egy néhány éve még nagyfokú munkanélküliségi mutató. Ebből az állapotból nagyon nehéz kitörni külső források nélkül. A pályázatok erre adnak lehetőséget. Ezeket nem kihasználni a legnagyobb bűn lett volna a városvezetés részéről. Én úgy érzem, ennek a kihívásnak eddig megfeleltünk, megtettünk mindent, amit megkövetelt a város helyzete és érdeke. Most jön a neheze, a tervek megvalósítása, de biztos vagyok benne, hogy megbirkózunk a feladattal csapatunkkal. Köszönöm a pályázatokkal foglalkozó kollégáim munkáját, aljegyző úr vezetésével! A pályázati kiírásoknak megfelelően 2- 3 éven belül elkészülnek ezek a projektek. Sümeg olyan város lesz, ahol már bevételek is lesznek, és önerejéből is tud továbbfejlődni!

Győrfi H. Marianna