2017. november

Séta a város polgármesterével

Lassan év végéhez közeledünk. Ilyenkor már sokan mérleget készítenek, mennyi örömet, sikert hozott ez az esztendő. Ezzel a céllal, Végh László polgármester úrral sétára indulunk a városban, és sorra vesszük azokat a helyeket, utcákat, tereket, ahol az idei pályázati sikereknek köszönhetően változások, fejlesztések lesznek.

Novemberben úti célunk a Flórián téri kereszteződés lesz, decemberben pedig a tanuszodáig megyünk majd. A séta hossza nem nagy, nem sok kilométer, ám – mondhatjuk – történelmi léptékű, hiszen ehhez hasonló fejlesztés nem volt még Sümeg életében.

Végh László polgármester: Ez az esztendő az áttörés éve volt. Azért merem megkockáztatni ezt a kijelentést, mert az a sok fejlesztés, városépítési-terv amiről beszéltünk és írtunk három és fél évvel ezelőtt, végre elérkezett a megvalósulás küszöbére. Emlékezhetünk: még az év elején is voltak néhányan, akik szkeptikusan, és bizony sokszor sajnos gúnyosan beszéltek pályázatainkról, a múló időről. Nagyon örülök annak, hogy a hosszú, több mint két éves megfeszített munka meghozta gyümölcsét. Május elején tömegével érkeztek a pályázati döntések, városunk esetében szinte minden esetben kedvező eredmények. Egymás után írhattam alá a támogatási szerződéseket, az elkülönített számlákra is érkeztek, érkeznek folyamatosan a pályázati összegek. Az ősz pedig elhozta azt is, hogy a városban két helyszínen elkezdődtek az építési munkák, és remélem 2-3 héten belül át is adhatjuk az Árpád utcában a régi Alsó Ovi épületét.

Olvasóink is tartsanak velünk e képzeletbeli sétán! A Városházától indulunk. A legközelebbi beruházás előkészítése már el is kezdődött, jól látszik a Kompanik Zsófia utcában, a Járóbeteg Szakellátó Központ bejáratával szemben az építkezés. A kórház portájának helyén épül meg az új egészségügyi alapellátás épülete, a háziorvosok és gyermekorvosok új rendelője.

Végh László polgármester: Nagyon fontos beruházás ez, és Önkormányzatunk már akkor tisztában volt vele, hogy jelentős saját erőt is biztosítani kell majd az építkezéshez, mikor beadtuk a pályázatot. Nagyon jól tudtuk, hogy hatvan millió Ft nem elég egy új, modern orvosi rendelő felépítéséhez, de  ennél nagyobb összegre nem lehetett pályázni. Most már látjuk azt is, hogy körülbelül negyven millió Ft-ot kell még saját zsebből költeni, de megéri, hiszen a sümegi és a járásbeli emberek egészségügyi ellátása a legfontosabb feladat. Szakrendelőnk kiválóan működik, itt az ideje, hogy a háziorvosi alapellátás dolgait is rendbe tegyük.

A rendelők tehát új épületben kerülnek kialakításra, modern, korszerű körülményeket teremtenek a gyógyításhoz. Háziorvosok tekintetében azonban fel kell készülnie az önkormányzatnak arra, hogy elkerülhessék az orvoshiányt. Nemrégiben tanácskozott is a Képviselő-testület erről.

Végh László polgármester: Valóban, november 17-ére egy testületi konzultációt hívtam össze ebben a témában. Már évekkel ezelőtt lehetett persze sejteni, hogy hamarosan problémát fog jelenteni az orvoshiány. A három sümegi háziorvosi körzetből kettőben a háziorvos hatvan év feletti volt. A sors furcsa fintoraként egyéb okokból a legfiatalabb mondta fel a szerződését 2017 elején. A közelmúltban egy másik háziorvosunk is jelezte, hogy abba szeretné hagyni a praktizálást, és jövőre nyugdíjba vonul. Ez a helyzet bizony nagyon kritikus. Ahogy egyik képviselőtársam fogalmazott ezen a 17-i megbeszélésen: az önkormányzatok egy nagyon éles versenyhelyzetben vannak abban a tekintetben, hogy a nagyon kevés háziorvos közül településükre csábítsanak lehetőleg fiatal, és hosszú távra tervező orvosokat. Ennek módjairól és az önkormányzatunk lehetőségeiről egyeztettünk. Bizakodó vagyok, elsősorban azért, mert képviselőtársaim többsége átérezte a probléma súlyát. Nagyon remélem, hogy év vége előtt egy komplex egészségügyi alapellátást érintő csomaggal tud előállni önkormányzatunk.

A Járóbeteg Szakellátó Központ és az új háziorvosi rendelők előtt, a Kompanik utcában – folytatva sétánkat – parkolók kialakítására kerül majd sor. Hogyan sikerül ezt megvalósítani?

Végh László polgármester: Ez már egy másik pályázati kör eredményeképp fog reményeink szerint megépülni. Az ún. TOP-2 keretében ugyanis beadtuk a Zöld Város program 2-es ütemét, és ennek része a parkolók kialakítása a Kompanik utcában. Az árkokat lehetőség szerint lefedjük, de mindenképpen szűkebbé tesszük, szegélykövezzük. Így sokkal több parkoló kialakítása válik lehetővé, amire, pontosan az ott koncentrálódó egészségügyi intézmények miatt égető szükség is van.

Sétálunk tovább, képzeletben már készen vannak a parkolók, ezáltal az utca rendezett formáját mutatja. A Petőfi utcáig haladunk.

Végh László polgármester: A Petőfi utca az egyik fontos akcióterülete az első körös Zöld Város programunknak. A Jéggyártól a postai kereszteződésig új zöld területek, új burkolatú járdák, és nem utolsósorban lefedett árkok, és felettük kialakított parkolók látványa fogad bennünket itt körülbelül másfél-két év múlva. Mindenki egyetért velem talán abban, hogy az utóbbi 10-15 évben áldatlan közlekedési viszonyok fogadják az autósokat, főleg a Petőfi utca alsó szakaszán a két oldalon parkoló autók miatt. Ezt fogjuk megoldani, és ezzel élhetőbbé tenni városunkat!

A Petőfi utcában mindezen tervek mellett még meg kell állnunk, méghozzá a 18-as számú épület előtt, amely óvodaként működött korábban. Ma azonban már a szeptemberben elindult sümegi felsőoktatás központja.

Végh László polgármester: Nagyon szívesen teszem, mert nagyon fontosnak tartom városunk jövője szempontjából a főiskolai képzés elindulását Sümegen! Kicsit átformálva az egri hős várvédő, Dobó István szavait, aki azt mondta, hogy a vár ereje nem a falakban, hanem a védők lelkében van, nekem is már régóta az a véleményem, hogy egy város életereje, a jövőre való képessége sem a drága díszburkolatokban van, vagy a hiánytalanul helyreállított középületekben. No persze, ezek is fontosak, de csak másod- vagy harmadsorban. Az első, legfontosabb feladat, hogy munkát biztosítsunk mindenkinek, aki dolgozni akar, nyugodt, és emberhez méltó életet idősebb korú polgárainknak, amibe a gondoskodás minden formája beletartozik, és végül, de egyáltalán nem utolsósorban a fiatalokról is gondoskodnunk kell, hogy olyan településen élhessenek, ahol a tanulásra és az értelmes munkára is lehetőségük van! Ebben a tekintetben érzem én nagyon nagy dolognak a főiskolát! A főiskolát, amely szeptember óta működik, és minden reményünk megvan arra, hogy a nemsokára újra beköszöntő felvételi időszakban még többen választják majd az itteni kiváló képzést!

És innen, a főiskola épületétől már csak néhány lépést kell megtennünk, máris a belváros fontos közlekedési csomópontjához érkezünk.

Végh László polgármester: Nos, ez a belvárosi kereszteződés a Flórián tér és a Petőfi, illetve Árpád utca találkozásánál már régóta nem csak az autósok, hanem a gyalogosan közlekedők életének a megkeserítője. Olyan dugók alakulnak itt ki, főleg a pénteki piac-napokon, mint egy metropoliszban.. De a Kossuth utca, vagy a Flórián tér felől érkező autósoknak kisebb forgalmú napokon is általában idegtépő, hosszú perceket kell várakozniuk, különösen, ha az Árpád utca, vagy a Petőfi utca felé kívánnak kanyarodni. És tudjuk, hogy ez, és a türelmetlenség sok baleset okozója. Ez egyébként látszik is a baleseti statisztikákon. A körforgalom a legjobb megoldás ezekben a kereszteződésekben, ezért feltett szándékunk volt, hogy pályázati pénzt szerezzünk a belvárosi körforgalom kialakítására. Különösen nagy öröm, hogy sikerült!

Az építkezések ütemezéséről vannak-e már információk? Mikorra számíthatnak a lakosok arra, hogy forgalomkorlátozások lesznek?

Végh László polgármester: A körforgalom kialakítása nagyon összetett feladat, hiszen a föld mélye itt rengeteg közművet rejt. Ezek kiváltása elég hosszadalmas, és nagy körültekintést is kíván. Úgy tervezzük, hogy a közbeszerzést ki tudjuk írni jövő év első negyedévében, és akkor elkezdődhetnek a munkák június elején. Jövő év szeptember végén pedig át szeretnénk adni a város lakosságának a körforgalmat, és ezzel a kulturált és biztonságos közlekedés lehetőségét is!