Hitéleti program a Dunántúlon és Budapesten

Sümeg Város Roma Nemzetiségi Önkormányzata a Belügyminisztérium által kiírt pályázaton elnyert ROMA-NEMZ-KUL-19-0304 azonosítószámú támogatás segítségével 34 fő felnőtt és gyermek számára szervezett 2 napos hitéleti programot 2019. június 1-2-án.

Programunk célja szent helyek, kegyhelyek látogatása a Dunántúlon és Budapesten. Az utazást megelőzően a résztvevők egy közös felkészítésen vettek részt a katolikus egyház közreműködésével. Programunk lényegében egy zarándoklat, testi-lelki erőpróba volt.

Első célállomásunk Bakonybél, ahol a Szent Mauríciusz Monostor 1000 éves történetével, a szerzetes közösség életével ismerkedhettünk. meg. Megtekintettük továbbá a 14 képből álló stációt, a kálváriát, illetve a kápolnát is. Innen utaztunk Bodajkra, a Bodajki-tóhoz, melyet vallásos tisztelet vesz körül, és gyógyító erőt is tulajdonítanak neki. Az úti cél ezután a Nagytemplom-Mária kegyhely volt.

Budapestre érkezésünk előtt beiktattunk a gyermekek számára vidám kikapcsolódást, a felnőtteknek pedig tartalmas nosztalgiázást jelentő Vál-völgyi kisvasúti körutazást. Budapesten szálltunk meg, onnan indultunk 2. nap a máriaremetei kisboldogasszony bazilikához. Máriaremete egy kegyhely a város közepén. Programunk utolsó állomása Csatka volt, a hazai cigányság országos jelentőségű búcsújáró helye, ahol cigány nyelvű prédikációt is hallhattunk.