„Múltunk jelen időben!”

Ünnepélyes alapkőletétellel elindult a sümegi vár turisztikai fejlesztése

A Nemzeti Kastélyprogram és a Nemzeti Várprogram keretében 19 kastély és 15 vár összesen 60 milliárd forintból nyeri vissza régi szépségét a NÖF koordinációjában. Az épületek nemcsak régi szépségüket nyerik vissza, de a mai kor turisztikai igényeinek megfelelő szolgáltatásokkal várják látogatóikat. A tartalomfejlesztés hatására még komplexebb élményben lehet része a rövidesen megújuló sümegi várba látogatóknak. A vár az építkezés ideje alatt is zavartalanul látogatható. 

Június 12-én rendezték meg a Nemzeti Kastélyprogram és a Nemzeti Várprogram keretében a sümegi várban kezdődő fejlesztési munkálatokhoz kapcsolódó ünnepélyes alapkőletételt. A „sümegi vár turisztikai célú fejlesztése” című projekt (GINOP-7.1.1-15-2016-00012) nettó 1 065 180 000 Ft európai uniós forrásból valósul meg. A rendezvényen Dr. György István, a Miniszterelnökség területi közigazgatásért felelős államtitkára ismertette a Nemzeti Kastélyprogram és a Nemzeti Várprogram jelentőségét. Elmondta, váraink és kastályaink a magyar nép fennmaradásáért folytatott küzdelmének szimbólumai. Fontos, hogy ezek a most megújuló, funkcióikban korszerűsödő épületek tovább örökítsék kultúránk egyetemes értékeit. A megvalósuló fejlesztéseknek köszönhetően élénkül a hazai turizmus, új munkahelyek jönnek létre, érvényesülnek a vidékfejlesztési célok, és ahogy egykoron, ezen építészeti örökségeink a 21. században ismét a gazdaság egészét élénkítő tényezővé válhatnak. 

Dr. Virág Zsolt miniszteri biztos bemutatta a vár történetét, Glázer Tamás, a Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója pedig beszélt a vár rekonstrukciójáról. 

Fenyvesi Zoltán országgyűlési képviselő a turisztikai fejlesztések gazdasági hatásairól, fontosságáról szólt. Beszámolt arról, hogy Sümegen az elmúlt 5 évben több milliárd forint fejlesztés valósulhatott meg. Mindez jelentős fejlődést hozott a városnak, megváltoztatta a település arculatát. Tagja lett a város a kiemelt balatoni turisztikai régiónak és a Balaton-felvidéki borrégiónak. 

A turizmusból származó bevétel a magyar gazdaság GDP-jének 10 %-át teszi ki, a 2030-ig terjedő kormánystratégia ezt a bevételt 16 %-ra szeretné emelni. Ez a stratégia egybeesik a Balaton-felvidéken és Sümegen működő vállalkozások és családi gazdaságok hosszú távú érdekeivel – hangsúlyozta Fenyvesi Zoltán. 

Takács Szabolcs kormánymegbízott a Veszprém megyei beruházások jelentőségét emelte ki. A megye – adottságai miatt – a Nemzeti Kastély és Várprogram nyertesének is tarthatja magát, hiszen a megújuló 19 kastély és 15 vár között található a nagyvázsonyi Kinizsi-vár, a Cseszneki-vár, a Nádasdy kastély és a Zichy kastély is. 

Végh László polgármester kitért arra köszöntőjében – geofizikus alapvégezettsége révén -, hogy korábban úgy tudták sokan, hogy a sümegi vár egy vulkáni kúpon épült. Ez téves információ – hangsúlyozta, a várhegy egy kréta-kori mészkő rög, amely krinoideás mészkő, vagyis elpusztult tengeri liliomok vázából épült fel. 

Büszkeségét fejezte ki a fejlesztésekkel kapcsolatban.  Sümeg valóban egy 21. századi élhető kisváros – mondta. A vár és a Püspöki Palota beruházása érezhetően a magyar kormánynak is fontos, nagy figyelmet fordít az épített örökség megvédésére. Nincs más olyan település, ahol két ilyen nagy fejlesztés megvalósul ebben a programban. Sümegnek az idegenforgalomra kell alapoznia a gazdaságát, ezt célozták a közelmúlt projektjei és ehhez járulnak hozzá a vár attrakciói is. 

Papp Imre várkapitány kiemelte, hogy a keleti szárny, majd a későbbiek során a palota-szárny felépítésével megvalósul, hogy a vár ismét teljes pompájában ragyog a Dunántúl közepén, éppen úgy, ahogy a korábbi rajzokon ábrázolták a 17. században. Az elmúlt 30 évben sokat építettünk, karbantartottuk – hangsúlyozta. Az új szárnyban a kápolnától a köves bástyáig kiállítótermeket hoznak létre, amelyek interaktív módon mutatják be a régmúltat. 

Az újjáépített emeleti terekben élményalapú vártörténeti kiállítás kap helyet, a 16. századi váréletet bemutató animációkkal. A földszint helyiségeiben az eredeti funkciónak megfelelően a kovácsműhely, a sütőház, a pék szobája, a reneszánsz kori konyha, a szakács szobája, valamint az udvarbíró szobája enteriőr-rekonstrukciói készülnek el. 

Rendkívül fontos, hogy a 2020-as években már egy hegyen magasodó vár belső tereiben is szinte ugyanolyan minőségű és atmoszférájú, ugyanolyan technikai felszereltségű kiállítás valósítható meg, mint egy nagyváros belvárosi kiállítóhelyén.