Úgynevezett vörös kódot adott ki a rendőrség az elmúlt időszak baleseti adatai miatt

Úgynevezett vörös kódot adott ki a rendőrség az elmúlt időszak baleseti adatai miatt. Szeptembertől rohamos hanyatlásnak indult a közlekedési morál, 2 hónap alatt 127-en haltak meg az ország közútjain.

 A vörös kód egy  figyelemfelhívás, hogy a „közlekedők legalább egy pillanatra megálljanak és elgondolkozzanak: mindenkit várnak haza és a balesetekben érintett lehet bárkinek a hozzátartozója”.

Ahogy eddig, ezután is határozottan fellépnek a jogsértésekkel szemben, minden olyan eszközt alkalmaznak, ami gátat szabhat a kedvezőtlen folyamatoknak. Példaként említették, hogy tavaly óta nem jelentik be előre az ellenőrzések helyét, idejét. Ennek hatására a baleseti adatok kedvező irányba változtak eddig, de szeptembertől rohamos hanyatlásnak indult a közlekedési morál.

2019 szeptemberében 56-an, októberben 71-en vesztették életüket közúti közlekedési balesetben. „Minden balesetmegelőzési kampány, erőfeszítés kevés, ha a közlekedők ennek a negatív folyamatnak a megfékezésében nem partnerek”.

A balesetekben gyerekek, fiatal lányok, férfiak, anyák, apák, nagymamák, nagypapák, autósok, kerékpárosok, teherautó-sofőrök, motorosok és gyalogosok vesztették életüket.

Forrás: MTI