A sümegi corpusokról

1926-ban döntött úgy a IV. Károly Emlékbizottság, hogy egyrészt az utolsó magyar királynak, másrészt a trianoni nemzeti tragédiának emléket állít Tihanyban. 1927-ben fel is szentelték a monumentális emlékművet. A szobrok Siklódy Lőrinc alkotásai. Aztán 1960-ban Veszprém megye akkori, kommunista diktátora, Papp János úgy döntött, hogy nem tudja elviselni a megfeszített Krisztus látványát, és barbár módon, a tihanyi embereket megfélemlítve, ledöntötték a kereszteket, és a hozzá vezető, domborművekkel szegélyezett utat. A keresztekről a corpusok a zalaszentgróti szeméttelepre kerültek, és ha két sümegi ember, Békeffy László prépost és Németh László lakatos mester nem menti meg őket, néhány éven belül biztosan az enyészeté lett volna Krisztus és a két lator bronzból mintázott teste.

De így immár 50 éve az amúgy is csodaszép sümegi temető díszei!

De tudjuk mindannyian, ráfér a renoválás a szoborcsoportra. Erre gyűjtöttünk adventkor és még fogunk is például a közelgő Zsófia Bálon, és természetesen az Önkormányzat is mellé fogja tenni a város hozzájárulását.

Az V. Adventi rendezvényünk jótékonykodásának eredményeképpen 373.890 Ft gyűlt össze köszönhetően annak a 18 egyesületnek, egyéb szervezetnek vagy egyszerűen csak baráti társaságnak, akik főzték a bort, a puncsot, kínálták saját készítésű süteményeiket, vagy épp karácsonyfa díszeiket. Köszönet érte!

A közös összefogással, adományozással a cél az, hogy az idei év őszére, legkésőbb Mindenszentek ünnepe előtt egy-két héttel soha nem látott pompájában csodálhassuk a Kálváriát!

 

Végh László polgármester