A Város Napján

36 éve nyilvánították várossá Sümeget. Hagyomány, hogy ennek évfordulóján minden évben a január 6-ához közel eső vasárnapon ünnepi műsorral teszik emlékezetessé ezt a napot. Így történt idén is: táncelőadás, zenei betétek fokozták a hangulatot. Díjátadásokra is sor került, a különböző közösségek jeles tagjai közül választotta ki a Képviselő-testület a Kisfaludy, a Ramassetter és a Sümeg Városáért díjazottakat, valamint a közigazgatásért végzett tevékenység elismerését is átadták. 

Végh László polgármester ünnepi gondolatai szóltak a tudatos városfejlesztésről, az előre mutató célokról és szóltak arról is, hogyan lehet még inkább azért dolgozni, hogy a közösség minden tagja érezze, otthonra találhat ebben a városban:

Tisztelt Ünneplők! 

1984. január 6-a fontos dátum a város életében. Akkor, 36 évvel ezelőtt sok embernek jól esett, hogy újra város lett Sümeg. Aztán a rendszerváltás és a 90-es évek eleje nem tett jót a sümegiek büszkeségének, ezt el kell ismerjük. Abból a mély válságból, amit a megszűnő munkahelyek, a munkanélküliség okoztak – szinte egy sokk-hatás-, ebből kezdett el építkezni lassan a város. Így értünk el 2014-ig, amikor sokan gondoltuk, hogy gyorsabb változásra lenne szükség. Mert Sümeget az emberség, a szorgalom és a fejlődés jellemezte mindig történelmünk folyamán. Ezekkel a jelzőkkel bizonyítottan is rászolgáltunk a városi címre. 

Az elmúlt évek bizonyítják: az itt élők kemény munkával, tudással és rátermettséggel akarnak boldogulni. A sümegiek többsége tudja és hiszi, hogy csak úgy lehet fejlődni, ha minden napot kihasználunk a munkára. Minden nap konkrét céllal kelünk fel és úgy indulunk el, tudjuk, hogy magunkért és közösségünkért tenni kell. 

A magunk mögött hagyott év – 2019 – nehéz volt sokféle szempontból. Választások is befolyásolták a civil lakosság életét, s a felfokozott kampány hevében fókuszba kerültek olyan személyek, akik anélkül, hogy letettek volna bármit is a közösség asztalára, azt gondolták, talán irányíthatják ezt a várost. Nem így lett, s én azt gondolom, bölcsen döntött Sümeg népe. A mostani vezetés, jómagam és a Képviselő-testület úgy fogja vezetni ezt a várost, hogy bebizonyítja – többek között –  az alázat mennyire szükséges az idősebbekkel, a tapasztaltabbakkal szemben. 

Tisztában kell lennünk azzal, hogy munkánkkal nemcsak a jövőnket építjük, hanem a múltunkat is tiszteletben tartjuk. Őseink hagyományait és értékeit visszük tovább. Lehet, hogy könnyebb máshol és másként élni. De hadd emlékeztessem Önöket Wass Albert szavaira:

„Nézd ezt a fát. Látod a sok falevelet rajta? Mindegyiknek, még a legkisebbiknek is van mélyen lent a földben egy kis hajszálgyökerecskéje, mely élettel látja el. Ősszel lehull a levél, igaz. Minden ősszel lehull. De annak a kis hajszálgyökerecskének a jóvoltából visszatér újra minden tavasszal. Ha azonban a gyökérszál pusztul el ott a föld alatt, a levelecske nem tér vissza többé, s idő múltával elpusztul a fa is. Mert a gyökérben van az élet, érted? Aki pedig elmegy, nem viheti magával a gyökereket. S akinek nincs gyökere, az elvész. Sok magyar veszett el így, nagyon sok. Gondolj a gyökérre.”

Évekkel ezelőtt kitűztünk egy fontos célt, bár sokan voltak szkeptikusak, hiszen a merjünk kicsik lenni jó néhány embert befolyásolt – sajnos nem jó irányba a korábbi időszakban. De az előző ciklusban nagy változások történhettek. Most talán elérkezünk oda ebben az új évben, hogy majd mint egy nagy, történelminek nevezhető ugrásra emlékezhetünk vissza erre az eltelt hat évre, a város 2014-2020. közötti időszakára. És ez csak a nagy változások első szakasza. 

De természetesen ez mind nem elég. Ahhoz hasonlóan, mint amikor kerékpározik valaki – folyton mozgásban kell lennie, különben elesik -, nekünk is ezt a lendületet, ezt a mozgást kell őriznünk. Sok a tennivaló. Ezért arra kérek mindenkit, legyen partnere a városvezetésnek, beszéljük meg közös dolgainkat, beszéljük meg, ki mit lát szükségesnek, milyen fejlesztéseket. 

Az önkormányzat részéről sincs természetesen megállás. Folyamatosan dolgozunk, minden napra akad tennivaló. A több mint hat ezer fős várost nem lehet úgy irányítani, hogy kényelmesen hátra dőlünk. 

Az elmúlt évek eredményeit nehéz röviden összefoglalni: elkészült az Egészségház, beigazolódni látszik, szerencsés az a koncepció, mely szerint a Kompanik Zsófia utcába koncentráltuk az egészségügyi ellátásokat. A nagy beruházásaink alapjaiban változtathatják meg Sümeg jövőjét. Ilyen a decemberben megtörtént inkubátorház és csarnok átadása. Emellett elkészültek az energetikai beruházások intézményeinkben, és olyan nagy állami beruházások is megvalósultak, mint a tanuszoda, elkezdődött a Püspöki Palota projektje, küszöbön áll a vár újabb fejlesztése.

Sümegre figyelem irányul. 2015-től felkerült Sümeg az ország térképére. 

A nagy fejlesztések mellett szem előtt tartjuk a városban élők igényeit is. Mindenkinek alapvető vágya, hogy rendezett lakókörnyezetben éljünk és lehetőleg biztonságban. Köszönet ennek folyamatos biztosításáért a polgárőröknek, rendőröknek. Az idei év fontos fejlesztése lesz a belváros kamerákkal való ellátása. 

A civil szervezeteinknek köszönöm eddigi önzetlen és áldozatos tevékenységét. Számítunk továbbra is mindenkire, aki tenni akar településünkért. Az idei Város Napi kitüntetettekről is vegyünk példát mindannyian. Egy város jutalmazta meg őket, egy város tünteti ki őket és egy város tiszteli őket.

Azt kívánom, úgy éljünk szeretett városunkban, hogy egyre többen legyenek, akik kiérdemelhetik ezeket az elismeréseket!

Boldog Új Évet kívánok, és remélem, egy év múlva is újabb előrehaladásról számolhatok be, és mindenki egészségben és hittel teli élje meg a 2020-as évet! 

Végh László polgármester