Orbán Viktor rendkívüli bejelentése a koronavírussal kapcsolatos kormányzati intézkedésekről

A koronavírus elleni védekezés keretében tíz akciócsoportot állítottunk fel és hétfőtől a tanulók nem látogathatják az oktatási intézményeket – jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök a kormány Facebook-oldalán péntek este közzétett videójában.

Magyarország miniszterelnökének bejelentése

Magyarország miniszterelnökének bejelentése

Közzétette: Magyarország Kormánya – 2020. március 13., péntek

A rendkívüli bejelentés az alábbi linken érhető el: https://www.facebook.com/kormanyzat/videos/1113838258952331/

Az oktatási akciócsoportot Maruzsa Zoltán köznevelési államtitkár vezeti. Ezen akciócsoport első javaslata nyomán hétfőtől a tanulók nem látogathatják az oktatási intézményeket.

Orbán Viktor kifejtette: március 16-tól új oktatási munkarend lép életbe.

Tantermen kívüli, digitális munkarend lesz érvényben.
Olyan tanítási módok lesznek, amelyek nem igényelnek személyes jelenlétet. Ez új módszertanokat is igényel. A módszertani ajánlásokat az oktatási államtitkár a jövő héten teszi közzé.

Ennek értelmében a tanulók nem mehetnek az iskolába. Az igazgatóknak viszont be kell menniük. A tanároknak is folytatni kell az oktatást, de digitális eszközökkel – ismertette.

Az érettségire is fel tudnak készülni a diákok – mondta Orbán Viktor, hozzátéve: jó eséllyel a szokott rendben meg tudják tartani az érettségi vizsgákat.

A miniszterelnök azt mondta, ha kell – ahol szükséges – kiscsoportos gyermekmegőrzést is tudnak biztosítani. Ugyanakkor hozzátette: jobb lenne, ha a gyermekek otthon maradnának.
Orbán Viktor azt kérte, a gyermekekre ne a nagyszülők vigyázzanak.
Felhívta a figyelmet, hogy a fiatalokat nem veszélyezteti a koronavírus-járvány. Szüleik, nagyszüleik viszont komoly bajba, akár életveszélyes állapotba is kerülhetnek. „Vigyázzunk szüleinkre, vigyázzunk nagyszüleinkre, vigyázzunk egymásra” – fogalmazott a kormányfő.