Rangos borverseny van születőben!

Rangos borverseny van születőben! Megtartották a Balaton-felvidéki Borvidék borversenyét Sümegen.

2018. Május 4-én tartották meg Sümegen a Balaton-felvidéki régiós borversenyt, amelyre 30 pincészet összesen 126 tétellel nevezett. A verseny kiírói szakítottak azzal a hagyománnyal, amely szerint az adott régió borászai bírálják és díjazzák egymás borait, így az ország minden szegletéből hívtak meg borkereskedőket, étterem- és borbártulajdonosokat, sommeliereket, borszakírókat, hogy vakkóstolás útján állapítsák meg, mely tételek érdemlik ki a borvidék legjobb bora, borásza kitüntetéseket és kinek tudják odaítélni a Sümeg városának híres borkereskedőjéről, Ramassetter Vincéről elnevezett vándordíjat.

A Balaton-felvidéki Borvidéken összesen közel 1000 ha szőlő terem hivatalosan, holott akár a Káli-medence rendelkezhetne csak ennyivel. Az itt élő és dolgozó borászok összefogásának eredményeként a telepített szőlő mennyiség az utóbbi évben már nem mutat csökkenő tendenciát.

Fajta eloszlás szerint: Olaszrizling 505 hektár, Szürkebarát 96 hektár, Chardonnay 63 hektár, Irsai 52 hektár, Kékfrankos 37 hektár, Zöld Veltelíni 30 hektáron terem. Több, mint 300 bejegyzett borászat és szőlőtermelő gazdálkodik ezen az 1000 hektáron

Németh Iván a borvidék elnöke elégedett az eredményekkel, hiszen a nevezett borok között 25 aranyérem, valamint egy nagyarany érem született.

Ragaszkodott ahhoz, hogy a zsűriben több fiatal és régión kívüli szakember is bíráljon, akik a nemzetközi piacon szerzett tapasztalataikkal, valamint saját értékesítési csatornával is rendelkeznek. Elmondása szerint a borvidék legfontosabb üzenete, hogy valós piaci értéket közvetítsen egy ilyen nagyszabású borverseny.

A legsikeresebb három borászat a beküldött borokra kapott pontszámok alapján:

  1. Kázsmér Pincészet, Lesencetomaj
  2. Georgikon Tanüzem, Keszthely
  3. Egly Szőlőbirtok és Borászat, Sümeg

További díjazottak:

  • A BALATON-FELVIDÉKI BORVIDÉK BORA 2018, a Fodorvin borászat egy 2017-es Olaszrizlinggel érdemelte ki, egyben a Ramassetter-vándordíjat és a borvidék legjobb száraz bora címet is elnyerte.
  • A borvidék legmagasabbra értékelt vörösbora a Csali Szőlőbirtok 2013 Cabernet Sauvignon tétele lett.
  • legjobb rozé az idei évben a Nagy És Nagy Kft. 2017 Kékfrankos Merlot tétele lett.
  • legjobb női borász díjat a Gál Szőlőbirtok és Pincészet borásza, Gálné Dignisz Éva érdemelte ki az idei évben egy 2017-es Chardonnay-vel.
  • legjobb ifjú borász díjat pedig ifj. Effenpergel Győző érdemelte ki egy friss 2017-es, vidékünkre jellemző fajtával, a Cserszegi fűszeressel.

————-

A szervezők által megfogalmazott eszmeiség mentén haladva a jövőben terveik között szerepel a legsikeresebb borászatokat bemutatni Budapesten egy rendezvény keretén belül, illetve készülnek Sümegen a XIV. Jakab Napok Történelmi Fesztiválra (2018. július 27-29.), ahol a legjobb eredményt elérő borászok borait lehet majd megkóstolni.

 A rendezvény hivatalos képeit,  ide kattintva érheti el.

Borverseny Szervező Bizottsága nevében:

Egly Márk

Balaton-felvidéki Borvidék Hegyközsége                                                                                                       
8312 Balatonederics
Kossuth Lajos u. 67.
bederics@t-online.hu
Borverseny Szervező Bizottsága