Sümeg Város Önkormányzata sikeresen szerepelt a Társadalmi és környezeti szempontból fenntartható turizmusfejlesztés című pályázaton és 100 418 457 Ft támogatást nyert el.

Sümeg Város Önkormányzata sikeresen szerepelt a Társadalmi és környezeti szempontból fenntartható turizmusfejlesztés című pályázaton és 100 418 457 Ft támogatást nyert el.

Sümeg az egyik kiemelt turisztikai célpont Veszprém megyében, annak ellenére, hogy elkülönül a Balaton környékén található településektől. Sümeg Veszprém és Zala megye határán, gyakorlatilag egy periférikus területen fekszik, ezért ki kell használnia a turisztikai potenciálját, hiszen ez az a szektor, amire alapozni tudja a gazdasági fejlesztését a település.

A fejlesztés tárgyát képező tematikus útvonal Mogyorós-domb ősrégészeti bemutatóhelytől indul, ahol egy újonnan kialakításra kerülő látogatóközpontban 6000 éves, európai jelentőségű szarvasagancs eszközös bányászattörténeti tárlat kerül kialakításra.

Az útvonal a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Ősteknős tanösvényén keresztül haladva éri el a belvárosi Afrikárium kiállítóhelyet. Az Afrikáriumtól belterületi útvonalon haladhatnak tovább a turisták a Kisfaludy Múzeum érintésével a vár alatti parkolóhoz,  innen  indul a Fehér-kövek Természetvédelmi Terület legérdekesebb helyszíneit feltáró tanösvény-hálózat. Ez az új turisztikai attrakció az útvonal mentén felállítandó ismertető táblák segítségével mutatja be a terület természeti értékeit. A hegy domborzatától függően, különböző nehézségi fokozatú útvonalak közül választhatnak a kirándulók. A tanösvény minden esetben a kiinduló pontjába tér vissza, de az útvonal mentén két pihenőhely is kialakításra kerül.

Az útvonal kiinduló pontján napelemes információs táblák segítségével mutatjuk be az érdeklődőknek a tematikus útvonal hálózatot. A tanösvényhez kapcsolódóan egy új kilátó is megépítésre kerül. A kilátóból teljes körpanoráma tárul a látogatók elé, így bárki megtekintheti Sümeg környékének egyedi panorámáját, hiszen tökéletes kilátás nyílik a helyszínről a Vár-hegyre, a Balatonra, a Keszthelyi-hegységre, és a Kisalföldre, tiszta időben akár az Alpok vonulatait is láthatják a vendégek.

A projekt keretében nem csak a természeti értékek bemutatására kívánunk fókuszálni.

A projekten belül az Afrikárium kiállítást szeretnénk bővíteni egy új kiállító tér, valamint a tárlat bővítésével és interaktívvá tételével. Az Afrikárium esetében egy új, a hely vadászati szokásait, élővilágát bemutató diorámát fogunk kialakítani, valamint érintő képernyős informatikai eszközökkel és 3 nyelvű audioguide berendezéssel kívánjuk fejleszteni ezt az attrakciót. Törekszünk arra, hogy gyermekkorú látogatóink számára élménnyé tegyük a sokszor nem kedvelt múzeumlátogatást, ezért az Afrikárium udvarán a gyermekek számára játszóteret és egy mesterséges régészeti kutatóhelyet alakítunk ki, ahol megkövült csigákat és kagylókat kereshetnek a gyermekek.

A látogatóközpont kialakítása során a terület bányászattörténeti szempontból kerül bemutatásra. A helyszínen kialakított tárlat végig vezeti a látogatót a terület ipartörténetén, ami kimondottan a bányászathoz kapcsolódik. Interaktív módon mutatja be az őskori bányászatot és a területen korábban felhasznált egyéb technológiákat, a kiállításhoz informatikai eszközök kapcsolódnak, amin 3 dimezniós technológia segítségével nézhetik meg a látogatók az adott kiállítási tárgyat használat közben. A látogatóközpont épületét úgy alakítjuk, hogy alkalmazhassunk megújuló energiaforrásokat az épület üzemeltetése során.

A projekt keretében minden kiállítási helyszínt informatikai eszközökkel szerelünk fel, hogy a tárlatok interaktívabbá váljanak.

A projekt keretében komplex településmarketing tervet fogunk készíteni, és online marketing kampány keretében fogjuk népszerűsíteni új attrakcióinkat.

A projekt megvalósítás során törekedünk arra, hogy a település térszerkezetében olyan változtatást hajtsunk végre a tematikus útvonal kialakításával, ami hozzájárul a település versenyképességének növekedéséhez, összhangban a megyei területfejlesztési programmal. Törekedtünk arra, hogy az attrakció fejlesztéseket olyan módon állítsuk össze, hogy azok csökkentsék a turisztikai szezon idény jellegét, azáltal, hogy az új attrakciók egész évben látogathatók lesznek. A fejlesztés megtervezése során a járási programban leírtakat is figyelembe vettük, ezért törekedtünk arra, hogy projektünk egy a turisztikai szereplők közötti együttműködésen alapuló a különféle turisztikai attrakciókat és szolgáltatásokat érintő komplex fejlesztésként valósulhasson meg a településen. Az attrakciók fenntartásába közfoglalkoztatottakat is bevonunk