Testvérvárosi kapcsolat erősítése a civil szervezetek együttműködésével

A Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt „TESTVÉR-TELEPÜLÉSI PROGRAMOK ÉS EGYÜTTMŰKÖDÉSEK”  című pályázati felhívásra benyújtott támogatott projektünk segítségével lehetőségünk volt 2017. szeptember 22- 26 között, Sümeg testvérvárosából, Szovátáról 20 főt fogadni.

 

A program előzménye, hogy Sümeg és Szováta kapcsolata 20 éves múltra tekint vissza, együttműködéseket ápolunk civil szervezetekkel is. Talán a legerősebb Sümegi Önkéntes Tűzoltó Egyesület és a Szovátai Önkéntes Tűzoltók szakmai kapcsolata, akik több éve rendszeresen találkoznak, közös programokat szerveznek.

A projektünk céljául azt tűztük ki, hogy egy jógyakorlatok átadását célzó közösségi programot szervezzünk, hogy hosszútávon fenntartható élő kapcsolat alakuljon ki a két város között.

Központi témánk a helyi értékek átadása, a Szürethez kapcsolódó hagyományok bemutatása, a borkultúra és gasztronómia megismertetése, a magyar identitás ápolása, tapasztaltcsere, legjobb gyakorlatok átadása, átvétele és ezek mentén közös, határon átívelő pályázatok tervezése volt. Az együttműködéseket szorosabbra fűző programon a szovatai partnerek mellett részt vettek sümegi civil szervezetek is. A szovátai civilek az ön nap során, színes programokon vehettek részt.

 

Idegenvezetésen megismerték Sümeg kulturális és épített örökségeit a TDM kollégáinak jóvoltából. Részt vettek a Szüreti programunkon, a Himfy Fesztiválon, este történelmi lovagi játékokon és lovagi vacsorán ismerkedtek a helyi történelmi és gasztronómiai értékekkel. Vasárnap délelőtt misén vettek részt, délután a történelmi szőlőültetvényt és látogatták meg a sümegi vár oldalában. A programon Egly Márk borász a Palota Pince üzemeltetője tartott előadást a szőlőültetvényről, a Balaton-felvidéki és Sümeghez kötődő borkultúrához kapcsolódó szokásokról. Ezt követően egy borkóstolóval és sajtkóstolóval egybe kötött vacsorán vehettek részt a Palota Pincében.

A borvacsora előtt, id Tóth Tamás bemutatta a Sümegtej, Tóth Tamás és családja díjnyertes kézműves sajtjait a Ranolder és Panarella sajtokat.

Hétfőn délelőtt megtekinthették a Sümegi várat. Utána meglátogatták a tűzoltóságot, ahol szakmai beszélgetésen, csapatépítő játékokon vettek részt a helyi tűzoltókkal együtt.

További együttműködési lehetőségekről is beszélgettek az itt töltött idő alatt, felmerül Testvérvárosi találkozók szervezése mindkét országban, tűzoltóversenyek, szakmai és továbbképzések szervezése is.

 

Molnár Gábor, Oszkai Réka