Új intézményt avattak a városban

Június 25-én ünnepélyesen átadásra került a sümegi fogyatékkal élők nappali intézménye a Halász László utcai épületben.

Végh László polgármester köszöntőjében hangsúlyozta a létesítmény létrehozásának fontosságát. A város önkormányzatának képviselő-testülete egységesen döntött arról, hogy a korábban óvodaként funkcionáló épületet biztosítsák az „Életlehetőség” Nonprofit Kft. részére. Így vált megvalósíthatóvá egy TOP-os pályázat segítségével, hogy a Sümegen és a járásban élő rászorultaknak nem kell a továbbiakban Tapolcára utazniuk a szolgáltatás igénybevételére. Részt vett az eseményen Fülöp Attila szociális ügyekért felelős államtitkár és Fenyvesi Zoltán országgyűlési képviselő is.

Régi álom vált valóra a 20 férőhelyes fogyatékossággal élők nappali intézményének megnyitásával. Fülöp Attila államtitkár leszögezte, hogy olyan létesítmény nyitja meg kapuit, amely hiányt pótol Sümegen. A felújítás olyan forrásból valósul meg, amely más célt is szolgálhatott volna, de a térség és a város úgy döntött, hogy erre a beruházásra költi el a pénzt. Sokszor tekintünk úgy a fogyatékossággal élőkre, hogy ők nem képesek értéket teremteni – hangsúlyozta, hogy ettől még ők is szeretnének munkából élni. Ezen az alkalmon jelentette be az államtitkár: a 2021-es évre vonatkozó költségvetésben minden bentlakásos és nappali intézmény esetében emelkedni fog a támogatás az idei évihez képest. 

Horváthné Somogyi Ildikó intézményvezető elmondta, eddig nem volt a városban fogyatékossággal élők számára nappali intézmény. Az érintett személyek Tapolcára jártak mindennap Sümegről és környékéről. A nappali intézményben mindenki hasznos, építő jellegű munkát végez. Rendelkeznek varrodával, dolgoznak autóiparnak, konyhai munkát is végeznek a fiatalok. 

Fenyvesi Zoltán, a térség országgyűlési képviselője örömét fejezte ki, hiszen a kormány és a megyei közgyűlés támogatta a fejlesztést és a város is pozitívan állt a feladat elé, hiszen biztosította az épületet a nappali intézménynek. 

Végh László polgármester pohárköszöntőjében kiemelte: mindenki,  aki részt vett és a jövőben is tevékenyen támogatja az intézmény működését, egyértelműen jót cselekszik. 

Az eseményen az intézmény használói lelket melengető módon vették birtokba az épületet, énekkel, verssel járultak hozzá az átadás felemelő pillanataihoz. A szociális terület szakemberei mellett számos hozzátartozó is részt vett a z ünnepélyes alkalmon.