Városunk kincsei

 

Második alkalommal január 24-én, tartottuk meg, a Sümegi Értékek Fórumát. A közösségi, értékfeltáró programon ez alakommal három témát érintettünk. Beszélgettünk a Sümeg Értéktár Bizottság újraalakításáról, áttekintettünk az elkészült javaslattételi adatlapokat és folytattunk a települési értékadatbázis bővítését és a közösség által vállalt értékek feldolgozását.

A Bizottság felállításáról, tagjairól, működéséről a Polgármester úr ismertette a javaslatait, január havi képviselőtestületi ülésen születik majd döntés ez ügyben.

A fórumon bemutatásra került 18 db feldogozott érték, köztük számos kulturális örökség, mint Horváth Márton üvegművész életműve, Kisfaludy Sándor és Darnay Kálmán élete, Sümegi Tóth Tivadar költészete, Kossuth-díjasaink életpályája, Sümeg Búcsújáróhely, Örömóda, Fazekasság és épített örökség, mint a Vár, Történelmi belváros, Lant alakú sírkövek, Városfalak, Maulbertsch freskók vagy Kisfaludy szülőháza.

A közösség tagjai szívesen vállaltak további javaslattétel kidolgozását, így a közeljövőben „Kincses tanáraink”, a Kegyszobor, a Kálvária, a Díszóra, Darnay Állami Múzeum, a Túraútvonalak, Ramassetter Vince élete, a Sümegi szőlő- és borkultúra és még számos érték javaslata elkészül.

Azt szeretnénk, hogy ez az értékfeltáró akció mindenki számára fontos legyen. Az adatbázis, mely folyamatosan változik, bővül nem egy kőbe vésett dokumentum. Bárki tehet hozzá, elmondhatja a véleményét.

Azt szeretnénk, hogy az akcióval kapcsolatban felmerült gondolat ne az legyen, hogy „valaki/valami miért nincs javasolva” hanem az legyen, hogy „szívesen javasolnám az adott értéket és el is készítem a javaslatot”.

Várunk minden ötletet, számítunk mindenki munkájára, akinek fontos, hogy a sümegi értékek megőrzésre, összegyűjtésre kerüljenek számunkra és az utókor számára.

 

Települési értékek fóruma