2017. április

Hol tart Sümeg az öt éves önkormányzati ciklus félidejénél?

Végh László polgármester értékelője

2014-ben a sümegi lakosság érezte, hogy változás kell. Arra kaptunk megbízást a képviselő- testület tagjaival együtt, hogy az itt élő emberek helyzetén javítsunk.

Mi is volt jellemző a városra? Viszonylag szegény településként az itt élőket sújtotta a magas munkanélküliség és az önkormányzat sem volt jó helyzetben.  Mindkét területen kellett javítanunk. Elsődleges volt munkalehetőségeket biztosítani. Nagy lépéseket tettünk ez ügyben. Ipari parkunk lett, elkezdődött a cégek betelepülése, valamint éppen most indult el egy olyan pályázatunk megvalósítása, mely sokaknak segít az elhelyezkedésben.

Költségvetésünk most már harmadik éve erős lábakon áll. Nagyon remélem, hogy a fejlesztések is alakulnak hamarosan, hiszen érkeznek a pályázati eredmények, vagyis ezek nagy része is valósággá válik decemberre, ez év végére. Sok fontos, nagy szabású tervünk valósul meg általuk.

Az idei év sötét felhőkkel indult. A csatornázási perre gondolok, mely, ha negatívan alakul, tönkre tehette volna a város költségvetését. Szerencsére azonban megnyugtatóan zárult a mi szemszögünkből. Ettől kezdve felszabadultabbak lehetünk, újra csak a terveinkkel és a város fejlesztésével foglalkozhatunk.

Az idén már megmutatkozó eredményeink – melyek közül kiemelhetjük például az oktatás terén történt fejlesztéseket is – egy tudatos, előrelátó tervezés következményei. Ha a Mogyorós- dombról vagy egyéb fejlesztésekről beszélünk, mindenképpen elmondható, hogy a ciklus elejétől, vagyis most már két és fél évvel ezelőtt indult a tervezés, mostanra pedig vannak már konkrét eredményeink. A kempinggel kapcsolatban a város régi vágya teljesült, amikor a vagyonkezelői jogot megszereztük. Ez nagy lehetőségeket nyit a turizmus terén.

Vannak apróbb dolgok is, melyeket mindig is úgy értékeltem, hogy a lakosságnak néhány százezres vagy milliós beruházás is jelenthet a komfortérzetében szinte ugrásszerű fejlődést. Ide sorolhatjuk a közlekedési tükrök kihelyezését vagy a KISZ- lakótelepi játszótér kerítését, a forgalomlassítást a 84-es úton. Még nagyobb eredmény a Deák Ferenc utca és a Hétvezér tér elkészítése.

Két és fél évvel ezelőtt a képviselő-testület tagjaival – akik a döntések előkészítésében és meghozatalában egyaránt részt vesznek -, elhatároztuk, hogy új pályára kell állítani Sümeget. Minden törekvésünk a lakosokért történik.

Jó úton haladunk, és remélem, hamarosan meg is lesz az eredménye munkánknak. A szemétszállítás is megoldódott úgy, mint minden más településen már korábban.

Igyekszünk az önkormányzat bevételeit növelni. Tesszük ezt úgy, hogy adóemelésre nem került sor, sőt csökkentést is értünk el. Alapozó munka folyt az elmúlt időszakban, sok konkrét eredménnyel. Ha összehasonlítjuk az előző ciklussal, nincs mit szégyellnünk. Az igazán nagy dolgok pedig most fognak következni.

A pályázati dömpingre már tavaly elkezdődött a felkészülés. A hivatalban felállítottuk a törzskari szervezetemhez tartozó team-et, akik már hónapok óta dolgoznak a projekteken. Várhatóan néhány héten belül lesznek döntések a pályázatainkról. Vannak újabb projektjeink is, folyamatos az előkészítő munka. Várjuk mindenkinek a hozzájárulását, tervezzük meg közösen, hogyan újuljon meg Sümeg!

Sok a tennivaló. Az emberek minket bíztak meg a változtatással, a fejlesztéssel. Bennünk pedig megvan az igyekezet, hogy minél rövidebb idő alatt bepótoljuk a több évtizedes elmaradást.

A postánál meg fog épülni a körforgalom, ami minden közlekedőnek nagy lépést jelent majd. Új városrész fog kialakulni. Már most látszik a tanuszoda épülete, mellette pedig nemsokára lerakhatjuk a sportcsarnok alapkövét.  Megfeszített, összehangolt munkát követel ez tőlünk, a város lakóitól pedig türelmet. De azt gondolom, kibírunk néhány hónapot, kellemetlenségeket, lezárásokat, ha megújul közben településünk és új lendületet vesz a fejlődés.

A türelmen kívül az itt élők együttműködését is kérem. Nem baj, ha kritikákat is megfogalmaznak. A városról való közös gondolkodásban az aktivitás növelését szeretném elérni. Néhány héten belül újra lakossági fórumra hívom majd Önöket, hogy beszéljünk az előttünk álló feladatokról.

Azt szeretném, ha Sümeg, a mi 6400 fős kisvárosunk még inkább városias lenne, nemcsak külsőségeiben, hanem az emberek polgári öntudatában is. Nemcsak a közismert, zenés rendezvényeinken lennének sokan, hanem azokon is, ahol kötöttebb formában és komolyan tudunk közös dolgainkról beszélni.

Vázlatosan összegeztem az elmúlt két és fél évet. Minden gondolatban benne foglaltatik a ciklus második felének terve és célkitűzése is. Köszönöm, hogy bíznak bennünk, és segítik tevékenységeinket!

Végh László

polgármester