Építkezés – minden szinten!

 

A tavaszi időszak sokféle újat hoz a városnak. Még mielőtt sorolnánk, melyek azok a beruházások, amelyek most feladatot adnak az önkormányzatnak, új eredményekről is beszámol Végh László, Sümeg polgármestere.

A vis maior pályázatot tavaly nyáron adta be az önkormányzat, 43 és fél millió Ft-ot nyert el támogatásként az önkormányzat, ehhez 10 % önerőt kell biztosítani, tehát 48 millió Ft áll rendelkezésre. Mi valósulhat meg ebből?

A tavaly nyári nagy esőzések késztettek bennünket arra, hogy a vis maior pályázat támogatásával a hegyoldal útjait megerősítsük, felújítsuk, méghozzá elképzelésünk szerint úgy, hogy végleges és tartós legyen a helyreállítás. A pályázat szigorú feltétele az eredeti állapot visszaállítása. Vannak olyan utak, ahol ezt jól ki tudjuk használni. Ilyen például a Temető-köz, mely régen aszfaltos volt, s most ismét szilárd burkolatot kap.

A rendelkezésünkre álló 48 millió Ft-ból az alábbi utakat tudjuk rendbe tenni:

Vincellér utca, Panoráma domb, Hegybíró utca, Dózsa György utca, Izabella utca, Hóvirág utca, mélyárok köz, Csalogány utca, Temető-köz.

Az őszi munkák megkezdése előtt remélem, már az új utakon közlekedhetnek az arra járók!  

A lakosoknak az utak karbantartásával kapcsolatban sokféle igénye van. Milyen ütemben tudnak fejleszteni?

Az önkormányzat nemcsak a pályázatokra támaszkodik, annál is inkább, mert azok meghatározott feltételek esetén vehetők igénybe és nem a lakosok kéréseinek megfelelően. Azonban a költségvetésünkben mindig különítünk el egy bizonyos összeget a város útjainak rendbetételére. Az önkormányzat éppen úgy működik, mint otthon a családi kassza. Megnézzük, mennyi keretünk van, és azt próbáljuk úgy beosztani, hogy minél több dologra jusson. Sümegen az utóbbi években jónéhány útfelújítás valósult meg, melyekre csak önkormányzati forrást költöttünk. Például így szépült meg a Deák Ferenc és az Aponyi utca. Idén is lesznek felújítások, kátyúzások és aszfaltozások, ezt hamarosan érzékelik is majd az itt élők. Ráadásul szerencsés, hogy vannak olyan már megnyert pályázataink, amelyekben szintén szerepel útjavítás.

Friss hír, hogy egy szabadtéri sportpark is létesül a városban hamarosan.

A támogató döntés nemrégiben érkezett meg, az Emberi Erőforrások Minisztériumától kaptunk lehetőséget egy 150 nm-es sportpark létrehozására, eszközökkel felszerelve. A helyszínnel kapcsolatban a Képviselő-testület úgy döntött, hogy a Vadrózsa utcában építik meg a modern parkot, hiszen ott sokan tudják igénybe venni ezeket a kültéri sporteszközöket, sok fiatal, sok gyermek él azen a környéken.

Megújult a Művelődési Központ bejárata az elmúlt hetekben.

Egy elhasználódott, régi burkolatú járdaszakasz volt tulajdonképpen a főbejárat, terméskövet raktak le betonágyban annak idején.  Az évek során ez elhasználódott, felfagyott, tehát időszerűvé vált a felújítás. Térköves új felületet alakított ki a Közszolgáltató Kft. szakmai gárdája, valóban néhány hét alatt, így balesetmentesen, igényes, szép bejáraton közlekedhetnek az emberek.

A Ramassetter-ház felújítása sokakat érdekel, sokan várják, hogyan szépül meg ez az épület a belvárosban.

Három ütem valósul meg: elsőként a tető komplett cseréje és felújítása, ezt az önkormányzat saját forrásból oldja meg. A második ütemben a kapualjtól bal oldalra eső rész pályázati forrásból újul meg. Múzeumi funkciót kap és közösségi teret alakítunk ki. A harmadik ütem során vizesblokkok jönnek létre, valamint a tourinform irodát fogjuk majd odaköltöztetni. Az elmúlt időszakban a Közszolgáltató Kft-nk kitisztította az udvart, teret biztosítva a felújításokhoz. Hamarosan elkezdődnek a munkák, zajlanak a közbeszerzések.  

A piactéren is újítások vannak, ez is kapcsolódik egy már elnyert pályázathoz.

A belvárosi piacteret térburkolattal láttuk le és megújul a tető is, új lécezést, fedést kap. A falak festése történik meg, valamint világítótesteket szerelnek fel a kivitelezők, komfortosabbá tesszük ezáltal az árusítás feltételeit. A Tarisznyavárnál is haladunk a munkákkal, megtörténik az árusítóhelyek, pavilonok helyének kijelölése és hamarosan indul a megvalósítás.  

Az építkezések mellett a közösségre, az emberek szórakozási igényeire is figyel a város. Virágba borulnak a gesztenyefák, tehát itt az ideje a már hagyományos, 5 éves Gesztenyevirág Fesztiválnak.

Az idei fesztiválunk még nagyobbnak ígérkezik, mint a korábbi években. Mindhárom napon nagy hírességek lépnek fel, nagy érdeklődésre számítunk: Neoton, Magna Cum Laude majd Kozmix és Vastagh Csaba. A koncertek helyszíne a Palotakert, de a kiszolgáló egységek és a játékok a Népkertben kapnak helyet a Palota építési munkálatai miatt.  Már tavaly is kellett a koncertekre belépőt fizetni, így lesz ez idén is, többféle bérlet illetve jegy lesz kapható. Remélem, a megállapított 5 000 Ft még elfogadható ár a három napra, a gyerekeknek pedig természetesen ingyenes.

Sümeg olyan közösség, olyan kisváros, ahol ismerjük egymást, és sokat számít az embereknek, hogy egy-egy fesztiválon találkozhatnak, kötetlenül élvezhetik a jó időt, a társaságot. Ezek a programok közösségépítő rendezvények. Nem elhanyagolható, hogy turisztikai vonzerővel is bír a Gesztenyevirág Fesztivál, lehetőség, hogy a programra látogatók Sümeg jó hírét vigyék május második hétvégéjén. Előzetesként pedig elárulom, a Jakab Napokon Edda koncertre kerül majd sor, hiszen már ennek a programnak az előkészítései is zajlanak.