Jövő tavasszal kezdődik a körforgalom kialakítása a belváros szívében

Jövő tavasszal kezdődik a körforgalom kialakítása

a belváros szívében

 

Végh László polgármester tájékoztatja Olvasóinkat az aktuális feladatokkal kapcsolatban.

 

Sokakat érintő kérdés, hogyan alakul a Flórián – téri körforgalom kialakítása. Hol tart az önkormányzat az előkészítő jellegű tevékenységekkel?

Nagy örömmel tudok beszámolni arról, az előkészítéssel jól állunk. Minden munkát elvégeztünk, hogy kiírhassuk a közbeszerzést. Nehezítette a dolgunkat, hogy néhány héttel ezelőtt kiderült, a Magyar Közútkezelőnek is részt kell vennie a lebonyolításban. Eddig is konzorciumi partner volt, a műszaki ellenőrzési feladatokat látta volna el ez a cég. Most azonban kötelező már a közbeszerzésben is részt vállalniuk, ez most egy kicsit bonyolítja a projektet.

A közmű kiváltások is megtörténtek a kereszteződésben. Sok időt vett ez igénybe, hosszú folyamat volt, mert ez egy műszaki szempontból bonyolult helyszín. Mostanra azonban már minden megoldódni látszik, remélem, néhány héten belül, várhatóan január elején kiírjuk a közbeszerzést, ami azt jelenti, tavasszal elindulhatnak a munkák és augusztus végére, szeptember elejére el is készülhet a pályázati támogatással megvalósuló fejlesztés.

Ehhez a helyszínhez szorosan kapcsolódik a „zöld város” első üteme, a „zöld folyosó”, amely az Árpád és a Petőfi utcáról szól. Az ajánlattétel megtörtént, hamarosan hivatalos döntés születik, december elején már szerződhetünk is a kivitelezővel. Ennek során – a projekten belül – a csomóponttól lefelé és felfelé az árkok lefedésre kerülnek, ezáltal parkolóhelyek kialakítása történik meg. Majd tájépítészeti, kertészeti kiegészítések is kapcsolódnak ehhez.

Jól láthatóan, egymásra épülnek a munkafolyamatok, hiszen nemrégiben ebben a két utcában befejeződött a csatornázás, most a parklóhelyek kialakítása történik egy másik pályázatból, majd a körforgalom kialakításával létre jöhet a teljes közlekedési rend a belváros legforgalmasabb csomópontjában.

Ez volt a célunk, mindent így terveztünk. A pályázatok vonatkozásában természetesen nemcsak az előkészítést, hanem a munkafolyamatokat is igyekeztünk összehangolni. Az első rész, a csatornázás megvan, most pedig a következő lépések jönnek. A város közlekedésében persze fennakadásokat fog okozni az építkezés, bízom benne, mindenki türelemmel viseli majd annak tudatában, évtizedek óta fennálló problémákat oldunk meg. Remélem, ezt sokan így értékelik!

Az őszi időszakban is nagyon sok sportos program zajlik a városban. A szakemberek véleménye szerint égető szükség van az új kézilabda munkacsarnokra, mely a Tanuszoda szomszédságában fog megépülni.

Nagy öröm volt, hogy annak idején nagyon előkelő helyen bekerültünk a Nemzeti Sportközpontok programjába, amely biztosítja, hogy megépül a munkacsarnok. A telek átadásával már létrejött a szerződés, megtörtént a birtokbavétel és a műszaki felmérés is. A közbeszerzést most írták ki, terveik szerint márciusban sor kerülhet az alapkőletételre és elkezdődhet az építkezés. A pályázatban tíz hónapot szabnak erre a munkára, a kivitelezésre. Szerencsések vagyunk, hiszen a tavaszi, nyári időszak kedvez majd a kültéri munkáknak, őszre már csak a belső munkákat végzik. Azt gondolom, 2020 elején kézilabdásaink és röplabdásaink már ott, az új csarnokban sportolhatnak. Ráadásul városi rendezvényekre is alkalmas lesz az új létesítmény, koncertek szervezésére.

A már említett „zöld város” további elemei is azon a városrészen jelentenek fejlesztéseket, így a várva várt tó és a kültéri fitnesz.

Hogyan lehet prognosztizálni, mikorra készülhet el mindez?

Bíztam abban, hogy 2019-es év nyarának végére készen lehetünk ezekkel a fejlesztésekkel, beruházásokkal. Azonban látni kell, nagyon sok projekt összetorlódott. Ez nemcsak nálunk történt így,  az egész országban a települések hasonlóképpen tudják megvalósítani a megnyert pályázataikat. Bizonyára emlékeznek rá Olvasóink, 2017 májusában érkeztek – dömpingszerűen –  a pozitív bírálatok, azóta nagyon sokat dolgozunk az anyagi források megteremtésével, koordinálásával és a műszaki tartalmak kialakításával.

Sok építkezés zajlik megye és ország szerte a TOP-os pályázatoknak köszönhetően, az építtetőknek  – így nekünk is – bizony gondot okoz, hogy a megfelelő szakembereket megtaláljuk. De haladunk előre! Véleményem szerint a nagyjából 3 milliárd forint beérkezett támogatással nem kell, de nem is lehet a város 20-25 éves lemaradását másfél-két év alatt bepótolni. Azonban a TOP 1-es és TOP 2-es projektjeinket a 2020-as esztendőben biztosan be tudjuk fejezni, le tudjuk zárni. Ekkorra valósulnak meg a terveink, mondhatom: az álmaink!

Nemcsak infrastrukturális fejlesztés zajlik a városban, hanem a közösségépítés is új fokozatra kapcsolt. Mit jelent ez?

Igen ennek első alkalmára hamarosan sor kerül. Televíziónk legutóbbi Szimpóziuma a helyi, települési értékekről szólt. Ott vetődött fel bennem a gondolat, hívjunk össze egy fórumot, mely jó alkalmat teremt a lakosság véleményének meghallgatására városunk értékeivel kapcsolatban. Újra fogjuk szervezni az Értéktár Bizottságot, de ahogy a televíziós műsorban is elhangzott, nem a bizottságokon múlnak a dolgok, hanem a civilek, az itt élők aktivitásán. Ezért hozzuk létre első lépésként december 4-én a fórumot, majd hamarosan el kezd épülni a helyi értéktárunk. Nagyon számítok mindenkire, akinek véleménye van ezzel kapcsolatban!

Az Adventi forgatag közkedvelt programja a városnak. Most közös karácsonyfa díszítésre vállalkoznak.

Újszerű kezdeményezés lesz ez, remélem, sokan csatlakoznak hozzá. December 22-én, szombaton tartjuk a rendezvényt, amikor a jelenlévőkkel közösen díszítjük fel a városlakók közös karácsonyfáját. Érdemes már most készülődni erre az alkalomra!

Győrfi H. Marianna