Sümeg Város Napja – 2019. január 6.

Sümeg Város Napja – 2019. január 6.

Polgármesteri köszöntő

Sümegen a Város Napján elmondott gondolatok – mivel az év legelején van e nap-, mindig egy kicsit újévi köszöntő is. Egy újévi köszöntő pedig alkalmat ad az óév összefoglalására, értékelésére, illetve az újév terveiről és reményeiről beszélni. Tegyük meg hát mi is!

Egy évvel ezelőtt azzal kezdtem: „Fejlesztési szempontból Sümeg történetének talán két legfontosabb éve áll előttünk.” Ebből a két legfontosabb évből egy már a múlt, a második pedig néhány napja elkezdődött. És mivel egy évvel ezelőtt olyat is mondtam, hogy talán nem is a nyert pályázati pénz mindig a legjobb teljesítmény-mérő, hagyjuk is most a számokat!

Tavaly Sümegen elkészült intézményeink energetikai korszerűsítése: óvodánk, általános iskolánk, gimnáziumunk és idősotthonunk villamos energia ellátása immár a töredékébe kerül a korábbinak, illetve megújultak az ajtók és ablakok, a fűtési rendszer az idősotthonban. Az óvoda fejlesztése, átalakítása is megtörtént, új burkolt felületek az udvaron, játékok, csoportszobák, a tornaterem, hőszigetelés. Az ovink, talán nem nagy merészség kijelenteni, 15-20 évre rendben van.

Egy évvel ezelőtt egyik háziorvosunk váratlan felmondása, és egy másik nyugdíjba vonulása miatt igazi válsághelyzet kezdett alakulni városunkban. Az első negyedév végére sikerült úrrá lenni az orvoshiányon, és azóta is három háziorvossal működik ismét a város. Sőt! Júniusban átadtuk az új orvosi rendelőnket a Kompanik utca 8. szám alatt. A modern, esztétikus, minden igényt kielégítő légkondicionált épület nem csak a felnőtt háziorvosi szolgálatnak, hanem gyermekorvosainknak is otthont ad.

A csapadékvíz elvezetése is folytatódott: tavasszal indult és az ősszel fejeződött be a projekt a Petőfi és az Árpád utcákban. Az elmúlt évben rekordmennyiségű aszfalt burkolatú út és járda készült a városban, illetve a város külterületein: Panoráma domb, Mélyárok, Rákóczi forrás, Dózsa György utca, Tikhegyi utca, a járda a 84-es út mellett a Spar áruház parkolójától észak felé, és nem sokkal karácsony előtt a Rendeki utca egyik szakasza, buszöblökkel.

Április elején átadtuk a Tanuszodát Darnyi Tamás négyszeres olimpiai bajnok úszónk megtisztelő közreműködésével. Uszodánk azóta is igazi sikertörténet, és az első látványos fejlesztés Sümeg új sport-rekreációs városrészében.

A Püspöki Palota fejlesztése is elkezdődött augusztusban, az építtető Nemzeti Örökségvédelmi Hivatal tájékoztatása szerint a beruházás mintegy 30%-os készültségi szinten volt december végén.

Az oktatás területén is sikerült előre lépnünk, pedig ezt sokan nem tudták elképzelni azok után, hogy 2017 szeptemberében főiskolai képzés indult városkánkban. A főiskola – illetve immár az Edutus Egyetem – természetesen működik tovább, és 2018 szeptemberétől egy újabb iskolatípus is szélesre tárta kapuit Sümegen: elindult a szakképzés a Kossuth Lajos utca 2. patinás, ámde felújított épületében! Nagy fegyverténynek, és városunk jövője szempontjából nagyon fontosnak tartom, hogy fiatal asztalos- és bolti eladó tanulók töltik meg zsibongó élettel azt a gyönyörű belvárosi épületet.

Mindenki döntse el, kevés vagy sok ez egy év alatt. Hozzáteszem, én személy szerint több befejezett beruházásban bíztam, de tudják, mikor a tábornokok a csata előtt tologatják az ólomkatonáikat a terepasztalon, mindig sokkal egyszerűbbnek tűnik minden, mint a csatatéren, ahol sokszor váratlan időpontokban elered az eső, kitör egy nagy vihar, ne adj isten árulók férkőznek be seregünkbe. No, ilyen nagy baj nálunk remélhetőleg nincs azért, de a különböző engedélyezési folyamatok szküllái, és a közbeszerzési eljárások kharübdiszei között sokszor kénytelenek voltunk nekünk végtelen hosszúságúnak tűnő vargabetűk megtételére.

De ebben az idei évben nemsokára indítjuk, és emberi számítások szerint be is tudjuk fejezni a Petőfi és Árpád utcai árkok lefedését, parkolók kialakítását, a belvárosi körforgalom megépítését, a Mogyorós-dombi fejlesztéseket, a Fehérkő kilátó teraszt, az új bölcsőde építését, a Sümegi –Tóth Tivadar utca fejlesztését, a csónakázótó-fitnesz park építését, és végül, de egyáltalán nem utolsósorban az ipari parkunkban a csarnok és az inkubátorház építését.

A vár újabb nagy fejlesztése is elindul februárban vagy márciusban, és a sportcsarnokunk alapkőletétele is meg fog történni március-április táján, hiszen minden adott ehhez.

Ha röviden akarom összefoglalni: nehéz, de sikeres évet hagytunk magunk mögött, és talán még nehezebb év áll előttünk, de pontosan ezért a még nagyobb eredmények elérésére is lehetőségünk van! Ez adjon inspirációt és erőt mindannyiunknak!

Nagyon igazságtalanok lennénk önmagunkkal, a város közösségével, ha a múlt év eseményei, eredményei közé csak a nagy, látványos, több száz milliós vagy épp milliárdos beruházásokat vennénk be. A közösségi események, a több ezer látogatót vonzó fesztiváloktól a néhány tucat sümegi polgárt megmozgató sport-, kulturális- vagy egészségügyi rendezvényekig, amelyek elsősorban a város aktív, lokálpatrióta polgárait dicsérik, mind-mind a ’18-as év leltárához tartoznak, és nagyon büszkék lehetünk rájuk.

Itt szeretném megragadni az alkalmat, hogy ismertessem Önökkel az 5. Adventi rendezvényünk jótékonykodásának eredményét: 373.890 Ft gyűlt össze köszönhetően annak a 18 egyesületnek, egyéb szervezetnek vagy egyszerűen csak baráti társaságnak, akik főzték a bort, a puncsot, kínálták saját készítésű süteményeiket, vagy épp karácsonyfa díszeiket. Köszönet nekik!

És köszönet annak a sok száz sümegi embernek, aki jól érezte magát és áldott, karácsony váró hangulatban adakozott a nemes cél érdekében. Ez a nemes cél pedig most a temetői Kálváriánk felújítása volt! A gyönyörű kálváriánké, amely legalább annyira sümegi már vagy 50 éve, mint tihanyi. Ha a teremben lennének néhányan esetleg, akik nem ismerik a történetét, hát az ő kedvükért hadd foglaljam össze röviden:

1926-ban döntött úgy a IV. Károly Emlékbizottság, hogy egyrészt az utolsó magyar királynak, másrészt a trianoni nemzeti tragédiának emléket állít Tihanyban. 1927-ben fel is szentelték a monumentális emlékművet. A szobrok Siklódy Lőrinc alkotásai. Aztán 1960-ban Veszprém megye akkori, kommunista diktátora, Papp János úgy döntött, hogy nem tudja elviselni a megfeszített Krisztus látványát, és barbár módon, a tihanyi embereket megfélemlítve, ledöntötték a kereszteket, és a hozzá vezető, domborművekkel szegélyezett utat. A keresztekről a corpusok a zalaszentgróti szeméttelepre kerültek, és ha két sümegi ember, Békeffy László prépost és Németh László lakatos mester nem menti meg őket, néhány éven belül biztosan az enyészeté lett volna Krisztus és a két lator bronzból mintázott teste. De így immár 50 éve az amúgy is csodaszép sümegi temető díszei! De, akik szoktunk a temetőben járni, tudjuk mindannyian, ráfér a renoválás. Hát erre gyűjtöttünk, és még fogunk is, és természetesen az Önkormányzat is mellé fogja tenni a város hozzájárulását. A cél az, hogy az idei év őszére, legkésőbb mindenszentek ünnepe előtt egy-két héttel soha nem látott pompájában csodálhassuk a Kálváriát!

Kedves Sümegi Barátaim!

A Város Napján a várost kell hogy ünnepeljük, de nyilván nem csak, sőt, nem is elsősorban a holt köveket, hanem a várost igazi közösséggé emelő embereket. És mi tesz igazi közösséggé egy bármekkora csoportot? Egy családot, egy gimnáziumi osztályt, egy várost, egy nemzetet?

Meggyőződésem, hogy a szeretet. Persze, nehéz pontosan megfogalmazni, mi is ez a szeretet, főleg egy több ezres közösség, mint Sümeg esetében is. Megfogalmazni nehéz, de körülírására azért vállalkozom!

Ha utazunk valahonnan hazafelé vonaton, és kidugjuk a fejünket az ablakon, hogy minél előbb láthassuk a sümegi várat, és közben önkéntelen mosolyra húzódik a szánk: ez az a szeretet!

Mikor ballagsz át a Népkerten a Palota felé, és mindenféle ifjúkori emlék eszedbe jut, és legszívesebben belehemperegnél az avarba, mint a boldog kutyák szoktak: ez az a szeretet!

Mikor a Kegytemplomban érzed, hogy őseid egész sora is ott ül körülötted a padokban, a 320 éve csodákat tévő Fájdalmas Szűzanya előtt, és érzed az erőt, és hogy soha, de soha nem érhet baj, amíg itt vagy, de akkor sem, ha messzire vet innen a sorsod, mert Sümeg óvó karjai magához ölelnek: ez az a szeretet!

Nemsokára át fogjuk adni a városi kitüntetéseket. Nemsokára láthatják-hallhatják a laudációkat. Különböző emberek, különböző életpályák. Egy azonban feltétlenül közös bennük: szeretik ezt a várost, és szívük gyöngyeit marokszám szórták nekünk, a közösségnek, városnak, hazának. Köszönet érte. Nagyon büszke vagyok rá, hogy nemsokára megszoríthatom a kezüket!

Végh László polgármester