Új lendülettel a települési értékekért

 

Nagy örömömre március elején sikerült újjászervezni a Sümegi Értéktár Bizottságot. A 2016-ban elindult igényes szakmai munka most közösségi alapon folytatódik. A megalakulást megelőzte két sikeres fórum, mellyel elindult az a szemlélet, elkötelezettség, mely az értéktár működése és a települési identitás szempontjából nagyon fontos.  

A Bizottság tagjai elhivatott, lokálpatrióta személyek, akik különböző szférát képviselve, különféle szakmai hátérrel rendelkezve vállalták ezt a szép küldetést. A hét főből álló szervezet az SZMSZ elfogadását követően megválasztotta a bizottság elnökét és helyettesét. Elnöknek a bizottság egyhangúan Oszkai Rékát, a Kisfaludy Emlékház szakmai vezetőjét, a települési értékek és közösségfejlesztés elhivatott képviselőjét, helyettesének Sümegi Katát, a TDM iroda oszlopos tagját és városunk helytörténetének elkötelezett kutatóját választották. További tagok: Egy Márk, Ramassetter-díjas lokálpatrióta, Farkas Béla a Kulturális és Oktatási Bizottság elnöke, Harta Annamária, az Éltető Balaton-felvidékért Egyesület munkaszervezetének vezetője,  id Tóth Tamás, a Polgári Önképző Kör elnöke, nyugalmazott polgármester és Vargáné Bakos Margit, az Öreg Diákok Baráti Körének titkára, a Ramassetter Vince Általános Iskola nyugalmazott igazgatója.

Április 3-án, az első hivatalos ülésen már döntések is születnek az eddig beérkezett javaslatokról. Jelenleg 23 db adatlap készült el, ebből 10 db még 2016-ban, Miklósi-Sikes Csaba keze alatt. A további anyagok már idén érkeztek az közösségi aktivitás eredményeként.

Polgármesterként mindenben támogatom ezt a kezdeményezét. Én is vállaltam javaslat elkészítését, képviselem a megyénél a városom értékeit. Annak érdekében, hogy gördülékenyen menjen a munka, a Sümegi Közös Önkormányzati Hivatal önkormányzati ügyekért felelős osztálya adminisztrációs és koordinációs feladatokkal segíti a települési értékek gyűjtését és a megyei szintű delegálását.

A bizottság tagjai és én is számítunk a közösségre, az aktív lakosokra, civil szervezetekre, mindenkire, akinek fontos ez az értékgyűjtő tevekénység. Várom a további javaslatokat is az Értéktárunkba. Gyűjtsük össze, mutassuk be azt, amire büszkék vagyunk, azt a sok kincset, ami körülvesz és áthat minket, mindent, amitől sümeginek érezzük magunkat, amitől jó itt élni!

Végh László polgármester